U međimurskoj vinariji Štampar koja ima šest zaposlenika i 14 hektara vinograda posebnu pažnju posvećuju autohtonoj sorti pušipel, od koje proizvode vina vrhunske kvalitete. Kako kaže David Štampar, vlasnik vinarije i predsjednik udruge Hortus Croatiae, tradicija proizvodnje vina u njegovoj obitelji duža je od 100 godina, a veće pomake u proizvodnji ostvarili su 1991. kada su napunili prve butelje.
Novi natječaji

Pohvalio se kako iz godine u godinu bilježe rast prodaje i odlične rezultate na natjecanjima, poput prošlogodišnje bronce s Decantera za Sauvignon berbe 2016. ˝Izvozimo u Francusku, Njemačku, Švedsku i Hong Kong. U posljednje tri godine uložili smo u proširenje podruma i proizvodnju pjenušaca te novu preradu grožđa i kupnja zemljišta za vinograde˝kaže Štampar. Do sada su povukli sredstva iz mjera za mlade i e-impuls, a planiraju se prijaviti za mjere za sadnju vinograda i nabavku mehanizacije te na mjeru za razvoj turističke djelatnosti.
Autohtoni proizvodi
Udruga Hortus Croatiae koja okuplja 24 vinara organizira Urbanovo, enogastronomsku manifestaciju koja već 19 godina uspješno promiče proizvode Međimurja, a ove godine program je usmjeren na četiri strane - uživanje u vinima, delicijama, glazbi, kulturi i tradiciji. Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, URBANOVO je preraslo granice županije te danas izlagači dolaze iz Slovenije, Austrije i Mađarske.