Međimurski vinar ulaže EU novce u sadnju vinograda

Štamparova vina i na trpezama Hong Konga

Agrovijesti
Vinarija Štampar Fotografija: Vinarija Štampar
Vinarija Štampar autohtonim sortama osvaja tržišta te kroz manifestaciju Urbanovo približava Međimurje široj publici

U međimurskoj vinariji Štampar koja ima šest zaposlenika i 14 hektara vinograda posebnu pažnju posvećuju autohtonoj sorti pušipel, od koje proizvode vina vrhunske kvalitete. Kako kaže David Štampar, vlasnik vinarije i predsjednik udruge Hortus Croatiae, tradicija proizvodnje vina u njegovoj obitelji duža je od 100 godina, a veće pomake u proizvodnji ostvarili su 1991. kada su napunili prve butelje. 

Novi natječaji  

Vinarija Štampar
 ˝Pristup proizvodnji se modernizirao, podigli smo nove nasade, sagradili podrume i počeli s proizvodnjom pjenušaca i crvenog vina. Danas su naša vina čisti odraz terroira gornjeg Međimurja. Pušipel je jedina važna autohtona sorta u Međimurju, a kroz nacionalne i programe EU, radimo na podizanju njezine kvalitete i na njezinoj afirmaciji. Za snažniju afirmaciju pušipela, zalažemo se aktivnostima u vinariji, ali i kroz udrugu Hortus Croatiae ˝, objašnjava Štampar. 
Pohvalio se kako iz godine u godinu bilježe rast prodaje i odlične rezultate na natjecanjima, poput prošlogodišnje bronce s Decantera za Sauvignon berbe 2016. ˝Izvozimo u Francusku, Njemačku, Švedsku i Hong Kong. U posljednje tri godine uložili smo u proširenje podruma i proizvodnju pjenušaca te novu preradu grožđa i kupnja zemljišta za vinograde˝kaže Štampar. Do sada su povukli sredstva iz mjera za mlade i e-impuls, a planiraju se prijaviti za mjere za sadnju vinograda i nabavku mehanizacije te na mjeru za razvoj turističke djelatnosti. 

Autohtoni proizvodi

Udruga Hortus Croatiae koja okuplja 24 vinara organizira Urbanovo, enogastronomsku manifestaciju koja već 19 godina uspješno promiče proizvode Međimurja, a ove godine program je usmjeren na četiri strane - uživanje u vinima, delicijama, glazbi, kulturi i tradiciji. Uz stalni porast broja izlagača i posjetitelja, URBANOVO je preraslo granice županije te danas izlagači dolaze iz Slovenije, Austrije i Mađarske.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje