Savršena nesavršenost

Start up „spašava“ neželjeno englesko voće

Agrovijesti
Spare Fruit Fotografija: Instagram
Kako razine otpada od hrane postaju veće nego ikada, UK start up Spare Fruit spašava engleske jabuke i kruške od njihovog završetka u kanti za smeće pretvarajući ih u zdrave grickalice

Spare Fruit osnovao je Ben Whitehead koji pretvara otpad od hrane u profit lansirajući asortiman voćnog čipsa sušenog zrakom od viška voća. Tvrtka je do sada „spasila“ 12 tona jabuka i krušaka, dvije vrste voća koje se najviše odbacuju u Engleskoj. Whitehead kaže da proizvodi „podižu svijest o otpadu od hrane na slastan način među tvrtkama i potrošačima.“ Tvrtka je osnovana nakon što je Whitehead započeo s volontiranjem sa FoodCycleom, britanskom humanitarnom organizacijom koja pretvara višak hrane u hranjive obroke za siromašne ljude kojima je potrebna pomoć ili one koji su u društvenoj izolaciji.

Kaže kako mu je organizacija pomogla da nauči više o otpadu od hrane te ga je inspirirala na pomoć. „Postao sam opsesivan sa stvaranjem proizvoda od hrane koji bi u suprotnom bili odbačeni i otkrio Rubies in the Rubble (pionire u viškovima hrane) koji su dokaz da ovo može biti održivi posao s misijom.“ Rubies in the Rubble je održivi brand hrane koji stvara slastice od neželjenog voća i povrća.

Spare Fruit koristi proizvode koji su krivog oblika, boje ili veličine da bi se prodavali u supermarketu i od njih stvaraju zrakom sušene, nisko kalorične 100% voćne grickalice. Oko 600.000 tona jabuka i krušaka uzgaja se u Engleskoj, a poljoprivrednicima je teško predvidjeti potražnju i uzgojne uvjete pa svake godine velike količine idu u otpad.

Spare Fruit

Od viška proizvoda sa farmi, Spare Fruits pomaže malim engleskim poljoprivrednicima da postanu održiviji, ekološki i financijski. Trenutne su grickalice dostupne za kupovinu samo u UK, od online prodavača i u određenim prodavaonicama, ali Whitehead se nada da će proširiti tržište u budućnosti. „Nadamo se rastu kako bi se dugoročno postali prepoznatljivi, i kako bi inspirirali druge. Želimo spasiti što je više moguće britanskih proizvoda kako bi podigli svijest među milijunima ljudi stvarajući slasne i odlične proizvode“, kaže i dodaje kako rast zahtjeva pronalazak pravog investitora.

Trenutno koriste samo jabuke i kruške zbog njihovih količina koje idu u otpad, no postoje mogućnosti i za drugo voće i povrće koje mogu uključiti u proizvodnju. Prema zadnjim procjenama, 15 milijuna tona hrane baci se svake godine u UK. Od toga, 4,3 milijuna tona kućnog otpada bi se moglo izbjeći.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje