Savjet iz Rusije

Stefano Vlahović: Vrijeme je krenuti na rusko tržište, sve je povoljnije

Agrovijesti
Stefano Vlahović, počasni konzul RH u Ruskoj Federaciji, vlasnik tvrtke Produkty Pitania Fotografija: ppitania.ru
Počasni konzul RH u Rusiji Stefano Vlahović, vlasnik kompanije Produkt pitania, boravio je nedavno u Hrvatskoj te za Agrobiz dao nekoliko preporuka hrvatskim tvrtkama i političarima kako pristupiti ruskome tržištu

- Sada je najbolje vrijeme da se hrvatske tvrtke okrenu ruskome tržištu i pojave na njemu. Rusija je u velikoj krizi, pale su cijene marketinga, izlaganja na sajmovima, a zbog smanjene konkurencije sa zapada i zbog sankcija vrlo je lako sklopiti poslovno partnerstvo. Lakše je ući u trgovačke lance i pronaći modele kako se pojaviti na tržištu, ako ne sad onda onoga trenutka kada sankcije budu ukinute - kaže počasni konzul Hrvatske u Rusiji, najbogatiji Hrvat u Rusiji i vlasnik tvrtke Produkti Pitania Stefano Vlahović.

Nedavnio je boravio u Zagrebu, a potom otišao u Split gdje njegova obitelj ima kuću i provodi u njoj 4 do 6 mjeseci godišnje.

Nema potpunih sankcija

Kaže kako apsolutnih sankcija i zabrane uvoza nema te se uvijek mogu pronaći modeli da se neka roba izveze na rusko tržište.

-Prije tjedan dana Rusija je odlučila dopustiti uvoz pilećega mesa za dječju hranu. Po čemu se piletina za dječju hranu razlikuje od obične? - pita Vlahović te tako objašnjava kako se zapravo zabrana izvoza na rusko tržište može elegantno zaobići ako za to postoji interes ruske strane i ako se države i kompanije angažiraju oko „posebnih“ aranžmana s Rusima.

- To je samo jedan prozorčić za izvoz u Rusiju. Ne kažem da hrvatske tvrtke trebaju i mogu kao španjolske izvoziti 500 šlepera, ali kada bi išle s 50 tegljača neke robe već bi nešto napravile, kaže ovaj biznismen. Dodaje kako već dugo zemlje poput Grčke, Bugarske, Rumunjske ali i Italije i Francuske igraju neku svoju igru i vode zasebne pregovore, štite svoje interese, zaobilaze EU te dogovaraju neke specifične posebne modele i kanale za izvoz, poput manjih količina jaja ili drugih roba.

-Ne vidim zašto se i Hrvatska ne bi mogla tako postaviti i politički malo više angažirati oko zaštite svojih interesa, dodaje Vlahović.

Stefano Vlahović, počasni konzul RH u Ruskoj Federaciji, vlasnik tvrtke Produkty Pitania

Primjer viza za ruske turiste

-U Rusiji postoji izraz - ako je nešto zabranjeno a vi to želite naći ćete način kako do toga doći, kaže Vlahović. Podsjeća kako je riješen problem viza za ruske turiste. Iako su trebale biti uvedene Hrvatska je kroz svoje institucije poput HGK i ured tadašnjega predsjednika Mesića uspjela tri godine odgoditi uvođenje viza za ruske turiste.

-Ako nam je ta odluka, za koju smo se politički izborili zajedničkim angažmanom, donijela 10 ili 15 milijuna eura, onda smo već napravili ogromnu stvar, ističe naš sugovornik  i naglašava kako Rusija, naravno, nije rješenje svih hrvatskih problema no treba razmišljati o tome tržištu ozbiljno i dugoročno. 

Rusiju trenutno pogađa ogromna financijska kriza, tri su banke s kojima je poslovala njegova tvrtka, primjerice - propale.

-Došlo je zbog sankcija do strašnoga pada rublje i  cijene nafte pa je utrostručen tečaj dolara - skočio je s 30 na 90 rublji. Uvozne komponente za proizvodnju triput su skuplji no vi ne možete zbog toga triput povećati cijene, kaže Vlahović.

Njegova je tvrtka poslovanje smanjuila oko 10 posto.

-Strašno su pale potrošnja i kupovna moć. Jedan od svaka tri proizvođača iz sektora mesne industrije upao je u probleme, propao ili je pred propadanjem, dodaje Vlahović.

Prilika je i u izvozu vina

Zabrana uvoza pomogla je Rusiji podići svoju poljoprivrednu proizvodnju. Povijesno je u Rusiji imenovanje nekoga ministrom poljoprivreda bilo nešto poput smrtne kazne. Međutim, zbog sankacija i zabrane uvoza te ogromnih investicija učinjeni su zapanjujući pomaci u poljoprivredi i stvoreni odlični temelji pa je danas ta velika zemlja uvoznica postala izvoznica, primjerice - pšenice.

-Naravno, još joj nedostaje genetski materijal u svinjogojstvu i govedarstvu, ali su ogromni pomaci učinjeni i vidi se kako su sankcije tome djelomično pridonijele, kaže Vlahović koji smatra kako Hrvatska ima šansu i sa izvozom vina. -Ne razumijem - ako mogu Čile i neke druge zemlje proizvesti vino za 3 eura i biti prisutni na ruskome tržištu, zašto mi to ne možemo. Sadašnje su količine simboličine, ali treba ići sa 4 brenda, dva bijela i dva crna vina, i kroz dvije kategoorije - skupo i jeftino. Rusi su skloni Hrvatskoj zbog turizma, probali su naša  vina, a ona nisu pod sankcijama. Kao što sam već rekao, država mora angažirati svoje resurse, kako političke tako i financijske i pojaviti se na tržištu, a sada je idealna prilika zbog krize i niskih cijena, marketinga, oglašavanja, mogućnosti ulaska u trgovačke lance, zaključuje Vlahović.

Želim ulagati u Hrvatsku, ali....

-Svaki put kad slijećem u Hrvatsku, posebice u Split, pojavi se nostalgija i poželim  investirati ovdje. Nažalost, hrvatsko je tržište komplicirano i lakše je poslovati u Rusiji. U nas možda nije problem otvoriti restoran ili kafić, ali stvoriti ozbiljnu industriju jeste - kaže Vlahović. - Godinama razmišljam o tome u što bih ovdje ulagao, ali sada moram voditi bitku za svoj biznis u Rusiji, oko toga sam najviše angažiran pa sam odluke o investiranju u Hrvatskoj pomaknuo za neka bolja vremena.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje