Kongres

Štefica Gulija pobjednica Interslasta!

Agrovijesti
Održan Interslast 2016. Fotografija: TZ KZŽ FB
Štefica Gulija pobjednica je petog po redu “Interslasta“, internacionalnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva koji je održan u Termama Tuhelj od 11. do 12. listopada 2016. godine.

Kao i prijašnjih godina, konkurencija je i na ovogodišnjem izdanju Interslasta bila jaka – u natjecateljskom dijelu nastupili su slastičari iz 12 zemalja. Štefica Gulija, vlasnica slastičarne Torte i kolači “Tri užitka” iz Bedekovčine osvojila je zlato u obje kategorije, torte i kolači, čime je iza sebe ostavila iznimno jaku konkurenciju. 

„Pripremili smo tortu i minjone “Četiri godišnja doba”, koji su svom imenu bili prilagođeni i izgledom i okusom te bojom, dekoracijom, odnosno sastojcima. Za zeleno “proljeće” je tako primjerice u torti prevladavalo miješano voće, krema od vanilije i bijele kore. U šarenom “ljetu” je prevladavala malina, u smeđoj “jeseni” su lješnjaci i jedna zasitnija krema u dvije boje, dok su u bijeloj “zimi” bili orasi i krema od kave s dodacima čokolade“ – rekla je pobjednica ovogodišnjeg Interslasta, Štefica Gulija.

Tvornica štrukli 2017.

Interslast je u utorak, 11. listopada 2016. godine otvorio župan Krapinsko-zagorske županijeŽeljko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Veliko nam je zadovoljstvo što smo ponovo domaćini Interslasta, koji je izuzetna prilika da na jednom mjestu toliko vrsnih stručnjaka u slastičarstvu razmjeni iskustva, a s druge strane da promoviramo gastronomiju naše županije. Mi puno pažnje posvećujemo desertu, koji može popraviti najgore jelo, a isto tako može biti obrnuto. Kroz Babičine kolače od zaborava izuzimamo kolače koje su radile naše bake i nudimo ih u našim restoranima, a s druge strane imamo štrukle koje brendiramo i koji će uskoro biti zaštićeni i na nacionalnoj i europskoj razini. Izuzetno nam je bitno da naše slastice prepoznaju i u drugim dijelovima Europe“, rekao je župan Kolar, najavivši otvaranje tvornice štrukli 2017. godine.

Održan Interslast 2016.

Prisutnima su se obratili i glavni organizator Interslasta Stjepan Odobašić, dekan Prehrambeno–biotehnološkog fakulteta Zagreb Damir Ježek, predstavnik sajma Rimini Fieraza Alpe–Jadran  i zemlje bivše Jugoslavije Matjaž Žigon, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko–zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Udruge kuhara Krapinsko–zagorske županije Marko Živaljić, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni.

Na petom izdanju Interslasta jedna od udarnih tema bila je korištenje egzotičnog voća u slastičarstvu, a 3 hrvatske županije predstavile su svoje izvorne slastice. Krapinsko-zagorska županija tako je predstavila izradu tradicionalnih zagorskih kolača, koje su pred publikom spremale pobjednice prijašnjih izdanja tradicionalne manifestacije „Babičini kolači“ Nada Tučkar iVesna Hršak te jedna od sudionica manifestacije Božica Lacković. Koprivničko–križevačka županija predstavila je Bregovsku pitu a Primorsko–goranska županija Rapsku tortu.

Sve to bilo je posluženo na degustaciju sudionicima koji su mogli kušati i slastice iz Moravske i Šlezije te Pavlovu tortu iz Australije. Kongres je održana pod pokroviteljstvom Krapinsko - zagorske županije, Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županije, Hrvatskog kuharskog saveza, Saveza hrvatskih slastičara. Inozemni pokrovitelj je najveći svjetski sajam slastičarstva i sladoledarstva SIGEP iz Rimini u Italiji, glavni domaći sponzori su Podravka d.d. Koprivnica a stručni i gastro sponzor Dukat d.d. Zagreb.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje