ZLATA VRIJEDAN 2018-OPG ANDRIJA DREMPETIĆ

Štefova zimnica s likovima tražena je i u Americi

Agrovijesti
OPG Drempetic bavi se uzgojem eko jagoda, rane sorte Clery ali i uzgojem povrca - rajcice, paprike, krastavaca, patlidzana za eko zimnicu. Fotografija: Žarko Bašić/PIXSELL Pogledajte galeriju
Jagode prodaju svježe i prerađuju u džem, a od povrća pripremaju 17 vrsta zimnice.

Bila je davna ‘46. kad je Donjom Stubicom “protutnjao”  prvi traktor. Za upravljačem je ponosno sjedio tada mlađahni, a danas 90-godišnji Stjepan Drempetić – Štef. Iako su mnogi bili nepovjerljivi prema tome čudu što se “kotrlja” po poljima, svi su čekali da naiđe.

OPG Drempetic bavi se uzgojem eko jagoda, rane sorte Clery ali i uzgojem povrca - rajcice, paprike, krastavaca, patlidzana za eko zimnicu.
– Okupili su se stari brkači – tak’ su zvali Stubičake jer je svaki imal brke – gledili i rekli da to ništ ne valja, da blago jede seno,
a iz traktora curi nafta i da oni neće da traktora peljam k njima – naslonivši se na kosu, kako bi uhvatio predah između dva zamaha
rukom, pripovijeda nam Drempetić.

Vrijeme se mijenjalo, shvatili su i brkači da će im zadružni traktor brže uzorati zemlju nego volovi pa im je sve više postajao potreban, a sve manje čudan. Baš kao što već odavna više nikome nije čudno što Drempetići uzgajaju jagode, a 1992., kad su započeli, bilo je, jer su bili prvi u svomu kraju pa je bilo svakakvih komentara.

– Delal sam u Doni, doma smo imali nekaj zemlje i postali smo njezini kooperanti za jagode, dobili 10.000 sadnica, sustav za navodnjavanje i uzgojili oko tri-četiri tone. Kasnije smo sami kupili jagode, 15.000 sadnica, i platili navodnjavanje. Vozili smo
ih u Zagreb i prodavali na Branimirovoj tržnici – govori Stjepanov istoimeni sin, dok njegova unuka, dvoipolgodišnja Mia, s majkom
Martinom bere to voće i odmah zagriza u sočni crveni plod. Danas se za plasman svojih ekoloških jagoda, koje uzgajaju na
otvorenom i pod plastenicima,

OPG Drempetic bavi se uzgojem eko jagoda, rane sorte Clery ali i uzgojem povrca - rajcice, paprike, krastavaca, patlidzana za eko zimnicu.
Drempetići ne moraju brinuti – sve rasprodaju, bilo na štandu u Stubici ili na kućnome pragu. – Dopeljaj mi još – nazvala je Marija
supruga Štefa (mlađega) jer je u samo 50 minuta prodala sve mjerice koje je imala na štandu.

– Uzgajamo samo sortu clery, probali smo i s drugima, ali ova nam se pokazala najboljom. Slabije rodi od nekih drugih, al’ je jako
fina – kaže Andrija, 40-godišnji sin Drempetićevih, papirnati vlasnik ovog obiteljskoga poljoprivrednog gospodarstva, koji zbog
poljoprivrede u dogledno vrijeme kani ostaviti stalni posao. Andrija je po struci automehaničar, bio se prekvalificirao za vozača, a poput starijega brata Damira prošao je jednogodišnju edukaciju za povrćara.

OPG Drempetic bavi se uzgojem eko jagoda, rane sorte Clery ali i uzgojem povrca - rajcice, paprike, krastavaca, patlidzana za eko zimnicu.
Naime, osim jagoda koju prerađuju i u džem, Drempetići uzgajaju i ekološko povrće od kojeg prave 17 različitih vrsta zimnice – kiselu miješanu salatu, ciklu, krastavce, feferone, papriku punjenu zeljem, patišone, ajvar, umak od rajčice... U ekološkoj poljoprivredi imaju ukupno dva hektara zemljišta – za voće i povrće. Pod plastenicima je oko 2000 četvornih metara zemljišta. Dovoljno je to da uzgoje oko pet tona jagoda i 20 tona povrća. Ratarske kulture siju na tri hektara i ta je proizvodnja konvencionalna. Na gospodarstvu, na stotinjak četvornih metara, imaju pogon za preradu povrća, gdje zimnicu pripremaju po vlastitoj, prokušanoj recepturi:

– Za povrće sami radimo presadnice, godišnje oko 20.000. I sve je to ručni rad. Onaj tko kaže da se na malo hektara ne može
puno delat i imat, taj nema pojma. Ne treba ti 300 hektra da bi uspio. Da sve krene kak bi trebalo, mogli bismo pol Europe hranit –
govori Andrijin otac Štef, čovjek koji, kada njegovi ukućani odu na počinak, uzima nožić i rezbari srčeka, smajliće, slova, pa i
glavu Matije Gupca.

OPG Drempetic bavi se uzgojem eko jagoda, rane sorte Clery ali i uzgojem povrca - rajcice, paprike, krastavaca, patlidzana za eko zimnicu.

U čas od zrna papra nastaju oči, crvena je paprika dobra za usta i nos, kao i za srdašca. Ti Štefovi likovi nastaju na krastavcima i patišonima pa je tako u zimnicu Drempetićevih utkana i umjetnost.

– Kad nemate kaj delat, smišljate kak privući kupce. Ja sam se ovog dosjetil. A ljudi su oduševljeni. Dojdu mi i Japanci i Korejci, koji inače niš ne kupuju, i zemu flašice, za poklon. A i za prekopirat – govori Drempetić.

Za svoju kretivnost na lanjskome Sajmu zimnice dobio je priznanje Ministarstva poljoprivrede za najinovativniji proizvod. Zimnica Drempetićevih odavna je prešla granice Hrvatske. I da mogu proizvesti više, u Americi bi u startu prodali 5000 staklenki zimnice
godišnje, kakvu su narudžbu i imali.

No, iako je cijela obitelj uključena u rad na gospodarstvu, toliko ne mogu proizvesti pa se njihova nadaleko poznata zimnica, kao i svježe povrće poput luka, salate, rajčice i paprike, može kupiti u svim delikatesnim trgovinama Mini mljekare “Veronika”, u trgovini zdrave hrane “Grga Čvarak” u Zagrebu, na sajmovima i kućnom pragu. Sve što Drempetići imaju stvorili su svojim rukama, bez lipe kredita, uz potporu Županije. Tako će, kažu, i ostati.

OPG Drempetic bavi se uzgojem eko jagoda, rane sorte Clery ali i uzgojem povrca - rajcice, paprike, krastavaca, patlidzana za eko zimnicu.

Nitko neće uzgajati povrće: ‘Bolja je socijala nego delat’

U svom su kraju pokušali osnovati zadrugu, motivirati ljude da uzgajaju povrće koje bi oni prerađivali. Ali nije bilo šanse. – Bolja je socijala nego delat – ogorčen je Stjepan Drempetić koji dodaje kako u ovome kraju ima dosta puste zemlje. Obitelj ne krije razočaranje što nisu prošli na Mjeri 4.1.1. Kako bi se prijavili na natječaj, za papirologiju su potrošili oko 40.000 kuna. Srećom, agencija koja im je radila projekt neće im ponovno uzeti novac pa će se oni opet prijaviti kako bi si pokušali olakšati ulaganje za nabavu 3000 četvornih metara plastenika, stroja za pravljenje gredica, polagača folije i sustava za navodnjavanje kap po kap.

OPG ANDRIJA DREMPETIĆ

Donja Stubica

vlasnik Andrija Drempetić

12.500 STAKLENKI UKISELJENOG POVRĆA I 2000 STAKLENKI DŽEMA OD JAGODA PRERAĐUJU NA SVOME GOSPODARSTVU. Zimnicu naprave u listopadu, do konca godine sve je prodano. Ekološki su proizvođači, a jagode i razne vrste povrća uzgajaju na dva hektara. U konvencionalnoj proizvodnji imaju tri hektara pod ratarskim kulturama

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje