Sušna godina

Šteta od suše, grada i mraza u Srbiji milijardu eura

Agrovijesti
Suša Fotografija: Pixabay
Ukupan prinos usjeva smanjen za 20 posto. Nepogode najviše umanjile urod kukuruza, soje i maline.

Poljoprivredna proizvodnja će ove godine zbog mraza, grada i suše biti manja za 20 posto ili za milijardu eura izjavio je član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić.

On je za agenciju Beta rekao da će urod kukuruza biti prepolovljen u odnosu na prošlu godinu i da će šteta na izgubljenom prinosu biti 544 milijuna eura.  

"I urod soje bit će prepolovljen i šteta će zbog toga biti oko 118 milijuna eura, a na trećem mjestu po gubicima su maline čiji će proizvođači zbog vremenskih nepogoda i niskih cijena izgubiti oko 55 milijuna eura", rekao je Ševarlić. 

Gubitak zbog manjeg uroda krumpira prema njegovim riječima ove godine u odnosu na prošlu godinu koja je bila među povoljnijima, a ne i rekordna, bit će oko 47 milijuna eura.  

Dodao je da će ove godine šteta u proizvodnji suncokreta biti 41 milijuna eura, jabuka 32 milijuna eura, šljiva 23 milijuna euraa, šećerne repe 19 milijuna eura, grožđa 18 milijuna eura i krušaka 17 milijuna eura. 

"Štete u poljoprivredi ove godine bit će veće nego 2012. godine, teško je precizno reći koliko jer je država zapostavila poljoprivredu i nema službenih podataka. Kada bi agrar imao bolji tretman mogao bi da izvozi tri-četiri puta više nego do sada", rekao je Ševarlić. 

Slabi prinosi osnovnih poljoprivrednih kultura, prema njegovim riječima, pogubno će djelovati na stočni fond jer će stočari zbog rasta cijena hrane rasprodati stoku. 

"Već je počela rasprodaja i pokolj stoke jer kukuruza u zrnu nema, a kabaste hrane i sijena je malo", rekao je Ševarlić.  Dodao je da cijene voća i povrća neće astronomski rasti jer je mala kupovna moć potrošača, a i tržište je liberalizirano  i bit će ga iz uvoza.  "Posljedice suše na voću će se osijećati i iduće godine jer su oštećeni pupoljci zbog nedostatka vlage", procienio je Ševarlić.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje