Elementare nepogode

Štete od mraza 117 milijuna kuna

Agrovijesti
Mraz Fotografija: Pixabay
Narednih dana gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda pokrenut će postupak u svezi konačne procjene štete

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić  donio je Rješenje o proglašenju elementarne nepogode na području Osječko-baranjske županije. Naime, sagledavajući trenutno stanje i opseg posljedica nastalih nedavnim djelovanjem nepovoljnih vremenskih uvjeta (niske temperature zraka i mraza), što je izazvalo štete kod pravnih i fizičkih osoba na ratarskim, voćarskim i vinogradarskim kulturama, na prijedlog Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda župan je proglasio stanje elementarne nepogode – mraz na području cijele Osječko-baranjske županije za povrtne, voćarske i vinogradarske kulture, a na području gradova Donji Miholjac, Đakovo i Našice te općina Bizovac, Čepin, Draž, Đurđenovac, Gorjani, Levanjska Varoš, Petlovac, Petrijevci, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Trnava, Viškovci, Vladislavci i Vuka za ratarske kulture i industrijsko bilje.

Narednih dana gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta te Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda pokrenut će postupak u svezi konačne procjene štete. Međutim, već sada je sigurno da će štete biti iznimno velike jer prema prvim procjenama gradskih i općinskih povjerenstava štete iznose više od 117 milijuna kuna, a postotak oštećenja kreće se u rasponu od 10 do 90%. Štete na povrtnim kulturama procjenjuje se na oko 262 ha, zatim na 1.998,70 ha pod voćarskim kulturama, 237,67 ha pod vinogradima te 28.238,85 ha pod ratarskim kulturama i industrijskom bilju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje