Glavnina 'ide' za štete potvrđene na poljoprivredi

Štete od mraza, odrona, suše, tuče...20 milijuna kuna

Agrovijesti
Suša Fotografija: Pixabay
Ukupna šteta od elementarnih nepogoda u ovoj je godini premašila  450 milijuna kuna, kako bi  pomogla u ublažavanju njihovih posljedica, Vlada je iz državnog proračuna odobrila žurnu pomoć od gotovo 20 milijuna kuna.

Ukupna šteta od elementarnih nepogoda u ovoj je godini premašila  450 milijuna kuna, kako bi  pomogla u ublažavanju njihovih posljedica, Vlada je iz državnog proračuna odobrila žurnu pomoć od gotovo 20 milijuna kuna.

Glavnina te pomoći, 16, 7 milijuna kuna, 'ide' za štete potvrđene na poljoprivredi,  3,2 milijuna za štete u građevini. Pomoć je namijenjena oštećenicima u čak 13 županija koje su razne nepogode, od odrona zemljišta, preko mraza i tuče do suše i požara, pogodile u ovoj, te dijelom u prošloj godini.

 Najviše sredstava, 11 milijuna kuna, dodijeljeno je Virovitičko-podravskoj županiji, odnosno njenim općinama Pitomača (6, 4 milijuna), Suhopolje (3, 4 milijuna), Crnac (656 tisuća kuna) i Nova Bukovica (378 tisuća) te gradu Slatini (258 tisuća kuna), najmanje Varaždinskoj županiji (120 tisuća).

 Osječko-baranjska županija, odnosno općina Kneževi Vinogradi (1, 3 milijuna) te gradovi  Valpovo (930 tisuća)  i Đakovo (19.600 kuna) dobila je 2, 2 milijuna kuna, milijun kuna Brodsko-posavska županija, odnosno grad Slavonski Brod (271 tisuća) i općine Nova Kapela (329 tisuća), Oriovac (323 tisuće) i Slavonski Šamac (115 tisuća).  

 Zagrebačkoj županiji i njenim gradovima Sveti Ivan Zelina i Zaprešić te općinama Klinča Sela i Orle, pripalo je 934 tisuće kuna, Požeško-slavonskoj (gradu Požegi i općini Velika) 908 tisuća, Bjelovarsko-bilogorskoj 760 tisuća, Sisačko-moslavačkoj 678 tisuća, Dubrovačko-neretvanskoj 644 tisuće, Ličko-senjskoj 510 tisuća kuna.

Omišu manje od 803 kune

 Ispod pola milijuna kuna dobile su općine i gradovi u Krapinsko-zagorskoj (463 tisuće), Splitsko-dalmatinskoj (346 tisuća), Koprivničko-križevačkoj (224 tisuće) te Varaždinskoj županiji (120 tisuća).

 U Krapinskoj cjelokupni iznos ide gradu Pregradi, u Splitskoj pomoć „dijele“ Vrgorac (dobio  nešto manje od 346 tisuća) i Omiš (nepune 803 kune). U odluci o podjeli sredstava nije specificirano za koju je vrstu štete ta pomoć namijenjena.  

 Ministarstvo financija zaduženo je da odobrena sredstva doznači izravno na račune jedinica lokalne samouprave, a izvršna tijela tih jedinica da raspodjele pomoć po oštećenicima.  Doznačenu pomoć, jedinice su dužne odmah isplatiti, sredstva su  strogo su namjenska i ne mogu se koristiti za druge namjene.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje