Ministar Romić

Štete od mraza oko 960 milijuna kuna

Agrovijesti
Mraz Fotografija: Thinkstock
Ministarstvo poljoprivrede dobilo je konačne procjene štete koje je krajem travnja uzrokovao mraz i te su štete na području cijele Hrvatske oko 960 milijuna kuna, izjavio je ministar poljoprivrede Davor Romić.

Nakon sastanka s varaždinskim županom Predragom Štromarom ministar Romić je potvrdio da su on te austrijski, slovenski, češki, slovački i mađarski ministri poljoprivrede zajedno obavijestili Europsku komisiju o razmjerima šteta, donosi HRT. Očekujemo da ćemo u lipnju dobiti povratnu informaciju od Europske komisije što možemo očekivati. Isto tako radimo i niz naših mjera kako pomoći onima koji su imali velike štete, kazao je. 

Na novinarsko pitanje kada poljoprivrednici mogu očekivati sredstva Programa ruralnog razvoja za mjere 4.2.1. (povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima) i 4.1.1. (restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava), istaknuo je kako se Hrvatska nalazi u završnoj fazi povlačenja tih sredstava.

Romić je rekao i da ga je zadovoljan sa situacijom u Varaždinskoj županiji, ali i da ima dosta prostora za pozitivne pomake. Jedan dio odnosi se na neuređene i neobrađene poljoprivredne površine i kako ih staviti u funkciju, rekao je ministar poljoprivrede, koji je pohvalio vinare i vinogradare u Varaždinskoj županiji za koje kaže da su vrlo dobri. Romić i Štromar suglasni su da bi se, ako se u funkciju stavi oko 750.000 ha neobrađenih površina širom Hrvatske, BDP mogao povećati za oko 8 milijardi kuna.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje