Nepogoda

Štete od mraza u vrgorskim poljima

Agrovijesti
Mraz Fotografija: Thinkstock
Mjerodavne službe tek se trebaju oglasiti o razmjerima štete te obznaniti ima li temelja za proglašenje elementarne nepogode

Vrgorski poljoprivrednici zaista nemaju sreće. Naime, već nekoliko godina, u ranom proljetnom periodu vegetacije, vrgorski poljoprivrednici trpe štete od proljetnih mrazeva, piše Dalmacija News

Promjenjivo vrijeme ovih dana pa čak i snježne pahulje zatekli su vrgorske voćnjake u fazi formiranja ploda, a neke i u kasnoj fazi cvatnje. Temperature su se spustile ispod nule, a posljedica je mraz koji je okovao vrgorska polja i voćnjake. 

Goran Jelavić iz Podprologa kaže nam kako će najviše štete biti na krumpirima i vinovoj lozi, a biti će štete i na jagodama koje na pojedinim mjestima još cvjetaju. Pravi razmjeri nove katastrofe moći će se vidjeti tek za nekoliko dana, a najviše su stradali poljoprivrednici iz Podprologa, Dusine, Umčana i Draževitića. 

Nažalost, poljoprivrednici nisu u mogućnosti platiti premije osiguranja kojima bi se zaštitili od ovakvih nepogoda pa mnogima sezona završava i prije nego je počela. Mjerodavne službe tek se trebaju oglasiti o razmjerima štete te obznaniti ima li temelja za proglašenje elementarne nepogode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje