Španjolska

Štete od tuče 10 milijuna eura

Agrovijesti
Tuča Fotografija: Pixabay
Citrusi, grožđe i kaki jabuke su najviše pogođeni tučom koja je preko vikenda zahvatila Španjolsku, tvrdi Udruženje poljoprivrednika Valencije (AVA-ASAJA).

U priopćenju udruženje navodi kako oko 4000 ha usjeva je oštećeno zbog vremena, što je šteta od oko 10 milijuna eura gubitaka za uzgajivače. AVA-ASAJA kaže da su citrusi, grožđe, kaki jabuke i riža bili u naprednom stanju dozrijevanja kada ih je pogodila tuča, a neke poljoprivrednike i u fazi berbe. Iz tog razloga, grupa kaže da se događaj zbio tijekom „posebno delikatnog“ razdoblja za razvoj kampanje za pogođene poljoprivrednike.

Najviše pogođena područja su između regija Tavernes de la Valldigna, Cullera, Favara i Llauri s procjenom od 6 milijuna eura šteta i pogođenih 2500 ha nasada citrusa, gdje su stručnjaci zabilježili štete na drveću, teško opadanje lišća i padanje voćki na zemlju. Kod kaki jabuka, voće je osjetljivije i koža je mekša pa ovakvi događaji dovode do fizičkih nesavršenosti.

Utiel-Requena je također jako pogođena tučom veličine teniske loptice. Poljoprivrednici na tom području su bili usred berbe grožđa, a procijenjena šteta je 2 milijuna eura na više od 800 ha.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje