Potresi.mps.hr

Štetu od potresa od sad možete prijaviti i putem mobilne aplikacije

Agrovijesti
Fotografija:
Osim oštećenja poljoprivrednih resursa (gospodarskih zgrada i objekata, poljoprivrednih površina i stoke), mogu se prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke,  kao i poteškoće s prodajom poljoprivrednih proizvoda.

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a pomažu poljoprivrednim proizvođačima na područjima pogođenim potresom kroz čitav niz aktivnosti kako bi se umanjile posljedice potresa i čim prije uspostavila i nastavila poljoprivredna proizvodnja, a od sada je dostupna i aplikacija za prijavu šteta na poljoprivrednim gospodarstvima. Registrirani poljoprivrednici mogu putem aplikacije potresi.mps.hr osim oštećenja poljoprivrednih resursa (gospodarskih zgrada i objekata, poljoprivrednih površina i stoke), prijaviti i potrebe za stočnom hranom, izmještanjem stoke, kao i poteškoće s prodajom poljoprivrednih proizvoda. 
 
Podaci koji su već prikupljeni dosadašnjim obilaskom terena poljoprivrednih savjetnika bit će uneseni u aplikaciju i koristit će se u svrhu pripreme i provedbe mjera namijenjenih obnovi poljoprivrednog potencijala, koja će se financirati iz Programa ruralnog razvoja. 
 
Obrazac za prijavu štete na poljoprivrednim gospodarstvima nalazi se na poveznici potresi.mps.hr.
 
Svim poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti sami prijaviti štetu na raspolaganju stoje poljoprivredni savjetnici putem telefonskih brojeva: 
 
Ivan Danjek, 091 4882 715 
Jasmina Vagan,  099 4926 460 
Davorin Hrsto, 091 4882 803

U ovom trenutku Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH uspostavili su kontakt s 3017 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je polovina i fizički obiđeno na terenu te su ustanovljena oštećenja na gospodarskim objektima kod 1280 PG-ova, mehanizacije i strojeva kod 176 PG-ova i na proizvodnim površinama kod 47 PG-ova. Osigurano je premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a te je ukupno posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.