Srbija

Štetu trpe i proizvođači i izvoznici

Agrovijesti
Riječni promet zimi Fotografija: Shutterstock
Srbija će imati financijsku štetu zbog obustave prometa na Dunavu i nemogućnosti izvoza pšenice, kukuruza i soje, kaže direktor “Žita Srbije” Vukosav Saković.

Iznos štete je, prema njegovim riječima, sada teško precizno utvrditi, ali je sigurno da će određen broj ugovora biti raskinut i da će kupci potražiti robu na mjestima odakle je mogu dopremiti. “U siječnju se trebalo izvesti 250.000 tona kukuruza, čija je vrijednost 37 milijuna eura, 40.000 tona soje, za 15 milijuna eura, a očekivani prosječni izvoz pšenice je trebao biti oko 100.000 tona i njena vrijednost je 15 milijuna eura. Taj planirani devizni priljev će izostati”, rekao je Saković.

Proizvođači pšenice, kukuruza i soje će, kako je ocijenio za Betu, imati i dodatne troškove zbog dužeg skladištenja robe. “Skladištenje se mjesečno plaća 1,5 posto od vrijednosti robe”, rekao je Saković i dodao da će nepredviđeni troškovi biti i financiranje kamata na zaduživanje zbog toga što devizna sredstva od prodane robe neće stići pema planu.

Naglasio je da će, iako je prošla godina bila rodna pa je požnjeveno 3,1 milijun tona pšenice, osam milijuna tona kukuruza, 650.000 tona suncokreta i 630.000 tona soje, sudeći po prodaji tih agrarnih proizvoda 2017. biti jedna od težih godina.

“Ta roba se otežano isporučuje još od listopada prošle godine jer su u tom mjesecu i studenom bili niski vodostaji i transport je bio otežan. U siječnju ove godine su bili praznici i nekoliko dana potpune obustave prometa na Dunavu, a najavljuje se još jedan hladni val, i to će znatno otežati planirani izvoz prodane robe”, rekao je Saković.

Na pitanje da li je moguća ubrzanija isporuka kako bi se nadoknadio zaostatak kada uvijeti to omoguće, Saković je rekao da će to ovisiti i od toga da li se mogu naći kupci i da li ima slobodnih barži za prijevoz. “Jedina dobra vijest je to što za raskid ugovora neće biti kaznenih penala”, rekao je Saković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje