Otkup proizvoda

Stihijska proizvodnja smilja u Hercegovini dovela do problema u otkupu

Agrovijesti
Prerada smilja Fotografija: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Destilerije iz tehničkih razloga ne mogu prihvatiti sve smilje,nemaju kapacitet za malo veću preradu, ili, bolje rečeno - imaju kapacitet ali na terenu nema dovoljno destilerija, saznaje ABCportal.info.

Ako neki posao preuzme 'stihija' može se dogoditi stotinu problema. Ponekad uz najbolju volju da sve krene dobro ipak se naiđe na poteškoće koje opterećuju i poslovanje i ljudske odnose.

Tako se ovih dana pojavljuju prve poteškoće s otkupom uroda smilja, a razlog je pomalo bizaran i sigurno se ne bi dogodio u sređenim državama koje čine sve kako bi prepoznale ali i unaprijedile poslovnu šansu unutar svojih granica.

Naime, radi se o tomu da destilerije ne mogu prihvatiti sve smilje iz tehničkih razloga jer nemaju kapacitet za malo veću preradu, ili bolje rečeno imaju kapacitet ali na terenu nema dovoljan broj destilerija, saznaje ABCportal.info.

Smilje je dobro urodilo i žetva je u tijeku, veći proizvođači su prodaju svog smilja uredno dogovorili sa nekom od destilerija međutim oni najmanji uzgajivači muku muče komu prodati smilje. Velike su količine zatrpale destilerije i one nisu krivac za nastale probleme. Jednostavno u BiH malo što funkcionira pa tako je više nego očigledno da država od vrha prema nižim razinama nema nikakvog sluha za njezine ljude koji pokušavaju zaraditi od svojeg rada.

Iako se radi o privatnom biznisu oni ipak imaju pravo na zaštitu jer se radi o velikom broju poljoprivrednika koji se bave uzgojem. Država bi trebala poticati na osnivanje udruga i povezivanje uzgajivača u veće cjeline kako bi se uspješno zaštitili i od obaranja cijena ali i od loše regulacije otkupnih količina. Kad spomenemo država onda naravno mislimo i na niže razine vlasti kao što su županije koje bi svakako trebale tražiti sredstva od države kako bi uradili jednu kvalitetnu studiju o barem europskom tržištu eteričnih ulja.

Studija bi sigurno pokazala kolika je perspektiva ovog posla recimo u Hercegovini. Nadležna županijska ministarstva bi trebala više računa povesti o uzgoju i radu na terenu sa proizvođačima, upućivati ih u pravom smjeru kad je u pitanju uzgoj. Dok se svi ne uključe u onom dijelu u kojem su nadležni 'stihija' će biti jedina mjerodavna i radit će štetu uzgajivačima jer dobra organizacija svakom poslu donosi profit pa je potrebno što prije krenuti sa organizacijskim poboljšanjima u uzgoju smilja. Neka vlasti stanu iza svojih poljoprivrednika i manjih uzgajivača.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje