Stav stručnjaka

Stipan Bilić: Ništa bez strategije poljoprivrede, edukacije i organiziranja seljaka

Agrovijesti
Stipan Bilic Fotografija: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Ministar poljoprivrede u prvoj godini mora raditi na organiziranju nacionalnih i državnih institucija za potporu poljoprivredi, odnosno mora poduprijeti bolje organiziranje Poljoprivredne komore na istim principima kao i druge europske države. One moraju lobirati u EU za interes hrvatske poljoprivrede

Novu vladu u poljoprivredi čekaju veliki naslijeđeni i višegodišnji problemi koje nije lako riješiti preko noći. Nova vlada i novi ministar poljoprivrede najprije moraju podupirati proizvodnju tako da ne dođe odmah do velikog pada, već da se proizvodnja održi u okviru postojećih volumena. Trebaju voditi računa da poljoprivredni ciklus traje 10 do 20 mjeseci (u prosjeku 16 mjeseci) te da nikako nije moguće u kraćem vremenu napraviti ozbiljnije povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Po mojemu uvjerenju, u kratkom roku mogu se samo stvoriti pretpostavke, odnosno osnove na kojima će se u novom mandatu moći razvijati poljoprivreda i povećavati proizvodnja. Kao temelj povećanja poljoprivrede proizvodnje, Vlada mora donijeti poljoprivrednu strategiju i osmisliti sva rješenja i mjere kojima se rješavaju temeljni problemi poljoprivrede.

Smatram kako je potrebno hitno ojačati institucionalne kapacitete tako da se povuče što više kapitala iz EU fondova. Svaki transfer kapitala u Hrvatsku dobro bi došao i važno je da se iskoristi što više novca, a prema onome što se dosad vidi, potrošnja i povlačenje EU novca ide jako sporo. U ovom trenutku ne smiju se raditi veći zaokreti u poljoprivrednoj politici ukoliko oni nisu potpuno i do kraja osmišljeni. Ako Vlada želi zaokrete, oni moraju biti provođeni potpuno, a ne djelomično i polovično. Ustvari država mora uložiti dosta truda da održi i ovu sadašnju veličinu proizvodnje.  

Smatram kako je hitno potrebno ojačati institucionalne kapacitete tako da se povuče što više kapitala iz EU fondova

Postoje i lako provedivi zahvati koje je moguće napraviti u prvoj godini mandata. Ministar poljoprivrede mora u roku od šest do osam mjeseci promijeniti netočan podatak u našoj i europskoj statistici, a taj je da mi imamo 3,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, a ne kako stoji u EU statistici 1,14 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta.

Ovaj podatak od 1,14 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta rezultat je zlonamjerne podvale stranih "stručnjaka" i  domaćih neznalica i donesen je u kabinetima prijašnjih ministara, a ne na temelju geodetske izmjere.

Ministar poljoprivrede u prvoj godini mora raditi na organiziranju nacionalnih i državnih institucija za potporu poljoprivredi, odnosno mora poduprijeti bolje organiziranje Poljoprivredne komore na istim principima kao i druge europske države. Hrvatska poljoprivredna komora mora biti temeljena na regionalnim komorama kao nositeljima komorskog poslovanja. Takva komora imala bi prvenstvenu zadaću, koju je na nju prenijela država, da planira razvoj poljoprivrede na regionalnim osnovama i da radi na ukupnom razvoju poljoprivrede u državi. Ta komora imala bi zadaću kreiranja potrebne naobrazbe za poljoprivrednu proizvodnju, te davanja certifikata za razne poljoprivredne obrte ili obrte za poljoprivredne usluge. Poljoprivredna komora trebala bi biti dio sustava europskih poljoprivrednih komora.

Osim poljoprivredne komore, ministar poljoprivrede mora riješiti problem lobiranja interesa seljaka i potaknuti uspostavljanje jednog jakog saveza seljaka koji će stručno i realno zastupati i lobirati za interese seljaka na istim osnovama kako to rade savezi seljaka u zemljama EU. Treba znati da u Bruxellesu više od 80% lobiranja za poljoprivredu obave legalne udruge seljaka koje su udružene u krovnu udrugu seljaka, a ostalih 20% svi ostali sudionici (od država, regionalnih organizacija, odvjetničkih ureda, a najmanje od profesionalnih lobista.

Osim udruge seljaka nužno je jačati i udrugu poljoprivrednih proizvođača pri HUP-u i usmjeriti je da zastupa interese hrvatske poljoprivrede, a ne općih gospodarskih interesa svjetske ekonomije, koji se najčešće ostvaruju na štetu hrvatske poljoprivrede i proizvodnje hrane. Poljoprivredna komora i udruga seljaka te poljoprivrednih poduzeća u statutu moraju biti lišene političke pristranosti, a njih se treba afirmirati na način da se jednom tjedno održava zajednički kolegij vodstva tih institucija i Ministarstva poljoprivrede.

I na kraju, no ne i najmanje važno, jest da ministar poljoprivrede odmah po preuzimanju mandata formira stručni tim koji će kroz godinu-dvije izraditi poljoprivrednu strategiju i to dogovorno sa svim političkim opcijama i interesnim skupinama, a u čijoj bi izradi participirala akademska zajednica, Poljoprivredna komora, udruge seljaka i poljoprivrednih poduzeća i sve političke stranke, s tim da bi izradu strategije vodili najuvaženiji stručnjaci kako bi svim političkim opcijama bila prihvatljiva.

Zadnje, da ne zaboravim napomenuti, a mislim da je važno i da to treba znati, jest da su u vrijeme trajanja komunističke Jugoslavije glavni zagovornici tadašnje poljoprivredne politike bili stručnjaci iz Hrvatske, posebno iz Zagreba, a glavni nositelji općih ekonomskih rješenja koja su uvijek bila antipoljoprivredna bili su sa zagrebačkih ekonomskih institucija.

Tragovi tog pristupa još uvijek dominiraju u uređenju općih gospodarskih uvjeta kao i pristupu rješavanju poljoprivrednih problema naše države.

  • Avatar
    jane12345 13. Listopad 2016. u 21:11 Zdravo, Ovo je obavijestiti javnost da gospođa Mabel Nasiru, privatni zajam zajmodavac ima otvori finansijski prilika za sve kojima je potrebna bilo kakve finansijske pomoći. Mi smo dati kredit na 2% kamatne stope za pojedince, firme i kompanije pod vedrim i razumljivo uslovima i stanju. kontaktirajte danas nas na e-mail, tako da možemo vam dati naše uvjete kredita na: (redeemersloanfirm@gmail.com)
  • Avatar
    limun 11. Veljača 2016. u 09:56 Agencija za gospodarenje okolišem (uređenje zemljišta, šuma, vodotoka, parkova...)
  • Avatar
    limun 11. Veljača 2016. u 09:49 A država su kapaciteti i njihovo korištenje. Dok se radi strategija mogu se urediti sva zemljišta, vodotoci, sve što nas je obraslo može se dotjerati. U to neka država uloži silne novce koje samo razbacuje na sve strane a nema rezultata.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje