Mjere 4 i 5

Stižu nove potpore i novi natječaj za potresom pogođena područja

Agrovijesti
Fotografija:
Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 886 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore

Ministrica Vučković je na sastanku Stožera u Sisačko-moslavačkoj županiji predstavila otvoreni Natječaj Mjere 5 Programa ruralnog razvoja uz pomoć kojeg će pogođeni poljoprivrednici moći sanirati poljoprivredno zemljište, izgraditi i/ili rekonstruirati objekt, popraviti i/ili nabaviti strojeve, mehanizaciju i opremu za poljoprivrednu proizvodnju, nabaviti domaće životinje i sadnice višegodišnjeg bilja. Zahtjevi se mogu podnositi do 30. lipnja ove godine, a savjetnici Ministarstva poljoprivrede i djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na raspolaganju su poljoprivrednicima za pomoć i podršku s dokumentacijom.  

„Svjesni smo u koliko su se iznimno teškoj situaciji poljoprivrednici potresom pogođenih područja našli, stoga smo prilagodili Natječaj Mjere 5 te omogućili prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika, a fazu dostave određene dokumentacije, primjerice građevinske dozvole, pomaknuli na kraj ulaganja, uz cijeli niz drugih pogodnosti“, izjavila je ministrica Vučković prilikom prezentiranja novog natječaja podoperacije 5.2.1. Programa ruralnog razvoja te naglasila kako će „korištenje europskih sredstava biti ključno ne samo za oporavak već i za revitalizaciju poljoprivrede potresom pogođenog područja, uz cijeli niz drugih mjera pomoći, a po potrebi ćemo osigurati i dodatna sredstva“. 

Potpredsjednik Vlade RH  Tomo Medved ovom je prilikom dodijelio ugovor iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja u vrijednosti odobrene potpore 6,4 milijuna kuna - projekt kojim će se rekonstruirati mreža šumskih prometnica u Kutini te dvije Odluke o dodjeli potpore male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja u vrijednosti odobrene potpore veće od 2,5 milijuna kuna.
 
Naime, nakon što je ministrica Vučković drvoprerađivačima u Glini dodijelila prvih 1,4 milijuna kuna potpora za sanaciju šteta od potresa, današnjim je uručivanjem ukupno dodijeljeno 10 Odluka o potporama male vrijednosti za 10 korisnika s područja Sisačko-moslavačke županije u ukupnom iznosu većem od 4 milijuna kuna, u sklopu Programa potpore za koji je u Državnom proračunu ukupno osigurano 10 milijuna kuna. 

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćeno više od 886 milijuna kuna od 1,1 milijardi kuna odobrene potpore.