SEZONCI IZ BIH

Što će biti s berbom jagoda?

Agrovijesti
Fotografija:
Za mjesec dana u dolini Neretve je berba jagoda, u kojoj su se proizvođači dosad oslanjali na radnike iz Bosne i Hercegovine. U općoj neizvjesnosti prouzročenoj pandemijom koronavirusa, udruga proizvođača agruma i povrća 'Neretvanska mladež' predlaže poduzimanje mjera koje bi poljoprivrednicima omogućile sigurno poslovanje

U doba neprikosnovene krize kakva se odigrava pred našim očima u čitavom svijetu, kad je krajnje neizvjesno što će se događati s globalnom ekonomijom, a pod povećalom je i samodostatnost Hrvatske u proizvodnji hrane, mnogi poljoprivrednici se pitaju što i kako proizvoditi u razdoblju pred nama te na koji način će se osigurati adekvatna opskrba hranom stanovništvu, kao i pokušati zadržati radna mjesta.

Za mjesec dana čeka nas berba jagoda, situacija koja je u dolini Neretve slična onoj koja trenutno muči njemačke poljoprivrednike. U Njemačkoj je zbog sezonaca ugrožena berba šparoga te se trenutno vode pregovori hoće li Lufthansa dovoziti sezonske radnike iz Istočne Europe kako bi sačuvali urod od propadanja. Slična situacija uskoro čeka i nas. Berbe koje ovise o sezonskim radnicima, u ovom slučaju iz Bosne i Hercegovine, mogle bi biti dovedene u pitanje zbog mjera koje su na snazi.

Ako takve berbe i uspiju, hoće li postojati odgovarajući otkupni i distribucijski lanac, koji bi proizvođačima hrane garantirao da će njihovi proizvodi završiti na policama ili na drugi način biti distribuirani do krajnjih potrošača? 

Iz udruge proizvođača agruma i povrća 'Neretvanska mladež' poručuju kako će upravo berba jagoda biti prvi ispit spremnosti na novonastalu situaciju, a postavljaju pitanja i o kulturama proljetne sjetve. „U narednim tjednima počinje sadnja proljetno-ljetnih kultura, tikvice, dinje, lubenice, rajčice, paprike, krastavca i drugog. Proizvođači su već uložili znatna financijska sredstva u proizvodnju, a nad glavom im stoji veliki upitnik: što će se događati kada proizvodi budu za berbu, kome će ih prodati, je li bolje saditi ili ne? Je li bolje izgubiti uloženo do sada ili riskirati i dalje pa izgubiti sve uloženo? Ako uzmemo u obzir podatak da se u jedan hektar povrtne proizvodnje u dolini Neretve uloži oko 60.000 kuna, smatramo vrlo bitnim dobiti odgovor na sva postavljena pitanja”, stoji u njihovom priopćenju.

Udruga predlaže i 13 hitnih mjera kako bi se napravila 'inventura' poljoprivredne proizvodnje, plan otkupa i plasmana, postavile ciljane cijene, plan proizvodnje za iduće razdoblje, otpisalo potraživanja te omogućilo radnicima iz BiH sezonski rad u Hrvatskoj.

U priopćenju se još predlaže i preusmjeravanje sredstava za marketinške aktivnosti u turizmu u marketing poljoprivrednih proizvoda za izvoz, poticanje izvoza viškova i povećanje sredstava za de minimis mjere.

Udruga proizvođača agruma i povrća 'Neretvanska mladež' također predlaže i predviđanje potpore proizvođačima mandarina u programu mjera zbog otežanih uvjeta prodaje i distribucije. Za narednu sezonu smatraju obaveznim uvesti mjeru povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju plodova mandarina u iznosu od minimalno 20% ukupnog uroda.

Zbog uvjeta uzrokovanih virusom COVID 19, Udruga smatra potrebnim uvesti i mjeru povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju svih voćarskih i povrtlarskih proizvoda za koje se utvrdi višak, neovisno o podacima iz ARKOD sustava.

Osim toga, Udruga poziva na zabranu i strogu kontrolu poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na tržište RH, a koji su porijeklom iz trećih zemalja te osnivanje neovisnog tijela za praćenje stanja u proizvodnji i trženju poljoprivrednih proizvoda.