Skup

Što muči domaće povrćare?

Agrovijesti
Povrće Fotografija: Thinkstock
Nelojalna konkurencija i neregulirano tržište samo su neki od problema s kojima se nose proizvođači povrća. No domaće povrćare muči i pitanje kako pametno uložiti i predstaviti svoje proizvode.

Odgovori na ta pitanja te mnogo toga korisnoga moglo se čuti na skupu Hrvatsko povrće u Svetome Martinu na Muri.

Nesigurni u meso koje kupuju, građani dva puta razmisle i što će kupiti od povrća. No razloga za brigu nema, kažu domaći proizvođači, jedemo zdravo.

Ali problema na tržištu i dalje ima, čulo se na seminaru povrćara. PDV na hranu nam je skup, a s druge strane, nelojalna konkurencija su nam zemlje koje nisu članice Europske unije, smatra predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić.

Rješenje je, među ostalim, u ulaganju u opremu. Primjerice, dok na tržištu vlada dampinška cijena (engl. dumping - prodaja u inozemstvu proizvoda po cijeni nižoj od one u zemlji proizvođača, odnosno prodaja po cijeni nižoj od troškova proizvodnje ), važno je imati skladište da se pričeka povoljnije vrijeme na tržištu. Kao i u udruživanju. Jer nije istina da mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva ne mogu uspjeti na tržištu. Treba samo znati kako.

Pogledajte prilog HRT-a.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje