UZGOJ GOVEDA

Što su nacionalne potpore i po čemu se razlikuju od izravnih plaćanja

Agrovijesti
Fotografija:
Kriteriji i uvjeti za ostvarivanje nacionalnih potpora razlikuju se od kriterija i uvjeta za ostvarivanje izravnih plaćanja i IAKS mjera na temelju podnošenja Jedinstvenog zahtjeva

Uz objavu zahtjeva za nacionalne potpore Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju pripremila je kratku usporedbu i osnovne razlike između nacionalnih potpora i izravnih plaćanja, radi lakšeg snalaženja korisnika kod podnošenja zahtjeva za potporu.

Nacionalne potpore nisu isto što i izravna plaćanja (potpore koje se isplaćuju na temelju podnošenja Jedinstvenog zahtjeva za koje je kampanja u tijeku, a rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva teče od 2.3. do 15.5.2020.). Kriteriji i uvjeti za ostvarivanje nacionalnih potpora razlikuju se od kriterija i uvjeta za ostvarivanje izravnih plaćanja i IAKS mjera na temelju podnošenja Jedinstvenog zahtjeva.

Svrha nacionalnih potpora različita je od potpora dohotku koje se isplaćuju na temelju podnošenja Jedinstvenog zahtjeva.

Način podnošenja zahtjeva za nacionalne potpore

Zahtjev za nacionalne potpore podnosi se u podružnicama Agencije za plaćanja (APPRRR), HAPIH-a, MP-a ili samostalno putem AGRONET-a. Po ispunjavanju Zahtjeva na AGRONET-u, Zahtjev je potrebno ispisati, potpisati ga i dostaviti u podružnicu Agencije za plaćanja.

Pritom u APPRRR-u napominju da se zahtjev za nacionalne potpore ne podnosi automatski uz Jedinstveni zahtjev za 2020. godinu, već je potrebno posebno naglasiti djelatniku APPRRR-a, HAPIH-a ili MP-a koji pruža pomoć pri ispunjavanju Jedinstvenog zahtjeva kako se dodatno želi podnijeti i Zahtjev za nacionalne potpore te izabrati željene potpore. Zahtjev se podnosi na posebnom obrascu, a korisnik je sam odgovoran za odabir mjere i podnošenje Zahtjeva.

Na što se odnose mjere

Mjere potpore odnose se na uzgoj goveda u sustavu krava-tele, uzgoj uzgojno valjanih ovaca i koza, uzgoj izvornih pasmina peradi, te gubitak prihoda u uzgoju junica mliječnih i kombiniranih pasmina.

Prihvatljive pasmine za potporu za uzgoj goveda u sustavu krava-tele su Angus, Škotsko visinsko govedo, Blonde d'Aquitane, Salers, Aubrac, Hereford, Charolais, Tovna simentalska, križanac s mesnom pasminom Sayaguesa, križanac mesnih pasmina Limousin, križanci Simentalac x Charolais, Slavonsko srijemski Podolac, Istarsko govedo, Belgijsko plavo govedo, Mađarsko sivo govedo, Buša, Galoway, Bizon, Dexter, Bivol, Wagyu i Piemontese.

Prihvatljive pasmine za potporu za gubitak prihoda u uzgoju junica mliječnih i kombiniranih pasmina su križanac sa simentalskom pasminom, križanac za proizvodnju mesa i mlijeka, Siva, Crveno švedsko govedo, križanac mliječnih pasmina, Norveška crvena, Dansko crveno govedo, Simentalska, Holestein, Smeđa, Montbeliard, Pinzgauer, Jersey, Cikasta i Normande.

Detaljnije informacije o rokovima podnošenja zahtjeva, te korisnicima i grlima koji ostvaruju pravo na potporu nalaze se ovdje.

 

 

  • Avatar
    financijske 17. Ožujak 2020. u 00:54 Financijska institucija vam pomaže Možete dobiti svoj zajam od nas   Za sve vaše novcane zajmove. Novim kreditima nudimo privatne osobe i komercijalne organizacije po kamatnoj stopi od 3%. Nudimo zajmove do 400.000.000 eura. Molimo kontaktirajte nas za više informacija. E-pošta: 1 : infos.kredit700@gmail.com E-pošta 2 : financijske-usluge@net.hr Whatsapp: +33 7 55 17 86 25 Hvala
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje