Bit će teško

Što Trumpova pobjeda znači za američku poljoprivredu?

Agrovijesti
Donald Trump Fotografija: MIKE SEGAR/REUTERS/PIXSELL
Predsjednik koji je zadobio moć s motom „isuši močvaru“ možda će biti blagodat za poljoprivredu. No kakav god se pokaže, taj će put zahtijevati odmjereniji ton Donalda Trumpa kada je u uredu, od onoga kakav je imao da osvoji tu moć

Naravno, poljoprivrednici bi mogli sada uživati od njegove pobjede, više nego da je pobijedila Hillary Clinton, analizira Agrimoney. Dolar je pao 2 posto u jednom trenutku tijekom izborne noći, iako je pad oporavljen na 0,5 posto do jutra u New Yorku. Slabiji dolar poboljšava konkurentnost američkog izvoza – koji je značajan u poljoprivredi, a Washington ga procjenjuje na 127 milijardi dolara u ovoj godini do kraja rujna, a očekuje se povećanje na 133 milijarde dolara u trenutnoj fiskalnoj godini, ispred uvoza koji je na 114,2 milijarde dolara.

No, da li će Trump ostati u sretnom braku s poljoprivredom ovisi o više toga nego kako njegova vladavina utječe na valutu. Mogla bi također ovisiti o više toga nego bilo koja direktna poljoprivredna reforma. Ukoliko je nisko mišljenje o poljoprivredi koje je održavano tijekom izborne bitke vodič o tome kakva će joj biti budućnost, poljoprivrednici bi trebali očekivati malo u pravcu radikalnih promjena poljoprivredne politike.

Naravno, ono malo što se zna o Trumpovom mišljenju o sektoru, kao što je da je „totalno za korištenje etanola, 100%“, koje predlaže uzgajivačima i njihovim John Deere traktorima koje jako voli, neće imati mnogo devijacije od trenutnog puta.

Ono zbog čega bi poljoprivrednici trebali brinuti je dugoročni tijek trgovine. Trump bio govorljiviji o trgovačkoj politici. Osim prijedloga za povlačenje SAD-a iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Trump prijeti odbacivanjem slobodnih trgovinskih sporazuma uključujući Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, za koji on tvrdi da košta SAD radnih mjesta.

Visoke uvozne carine

Da, stvarno, govorio je o 35 posto carina na robu uvezenu iz Meksika. Nadalje, govorio je o uvođenju carina od 45 posto na američki uvoz iz Kine.  To je važno, jer nije mogao očekivati da takvi potezi prođu bez otpora. SAD bi mogao očekivati da si pronađe svoje izvoze također podvrgnute carinama.

Kako je Kina top kupac američkih poljoprivrednih proizvoda, s prognozom od 21,5 milijardi dolara u ovoj godini do rujna sljedeće godine, a Meksiko treći, na 18 milijardi dolara, njihova odmazda bi ostavila Ameriku u suočavanju s monumentalnim naporima za traženje alternativnih kupaca kako bi izbjegla back-up poljoprivrednih roba na domaćem tržištu i rušenje cijena.

Naravno, postoje granice do kojih Kina može izbjeći kupovinu američkih usjeva, barem kratkoročne, s ograničenim alternativama za sojino zrno, koje se prerađuje u obroke od soje koji se konzumiraju u Kini u ogromnim količinama.

Europska industrija šećerne repe, razvijena kao odgovor na britanske blokade na šećernu trsku tijekom Napoleonskog rata, još uvijek stoje kao dokaz o sposobnosti da potražnja stimulira iznenađujuće izvore opskrbe.

Agrimoney.com ima dva savjeta za američke poljoprivrednike. Prvi je da snažno lobiraju da američki poljoprivredni izvoz  ne postane žrtva trgovačkih bitaka koje će se češće pojavljivati kako je Trump postao Predsjednik. Drugi je da se snažno usredotoče na širenje raznih vrsta hrane koju SAD uvozi, i koja bi mogla, uhvaćena u unakrsnoj vatri trgovinskih ratova, sletjeti s teškim opterećenjima.

Naravno, poljoprivredni izvoz od 133 milijarde dolara bilo bi loše izgubiti. Ali uvoz od 113,5 milijardi dolara nudi mogućnost.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje