Pomoć proizvođačima za potporu gubitka prihoda za uzgoj rasplodnih junica

Stočarima isplaćeno 25 milijuna kuna za uzgoj rasplodnih junica

Agrovijesti
Krave, stočarstvo Fotografija: Pixabay
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 25 milijuna kuna nacionalne potpore na račune 6.566 poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je 25 milijuna kuna nacionalne potpore na račune 6.566 poljoprivrednika koji se bave stočarstvom, objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Radi se o pomoći proizvođačima za potporu gubitka prihoda za uzgoj rasplodnih junica iz Programa potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva za razdoblje od 2018. do 2020. godine.

Potpora za gubitak prihoda isplaćena je korisnicima u dva dijela - prvi dio potpore isplaćen je u prosincu lani za sve korisnike u iznosu od 20 milijuna kuna, a drugi dio u iznosu od 25 milijuna kuna isplaćen je danas, navodi se u priopćenju. 

Kroz Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva poljoprivrednicima će u tri godine biti isplaćeno 195 milijuna kuna bespovratnih sredstava za kupnju i uzgoj rasplodnih junica, ističu iz Ministarstva.

Napominju kako se provedbom tih dviju mjera očekuje pozitivan utjecaj na obnovu proizvodnog potencijala te vraćanja proizvodnje i uzgoja na razinu prije nastupa okolnosti koje su uzrokovale pad broja krava i smanjenu proizvodnju rasplodnog podmlatka za obnovu stada tijekom 2016. i 2017. godine.

Po podacima Ministarstva, novac za kupnju steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina goveda dobilo je 669 korisnika, od kojih je čak 305 mlađe od 41 godinu. Iznos potpore ograničen je na maksimalnih 30.000 kuna po korisniku za sufinanciranje troška kupovine minimalno tri grla steonih junica.

Za nadoknadu gubitka prihoda u uzgoju rasplodnih junica odobrena su sredstva za 6.566 korisnika.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ističe u priopćenju kako je ovo prvi korak u oporavku hrvatskog fonda u govedarstvu.

"Svjesni smo da kvalitetan stočni fond ne možemo izgraditi preko noći. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede napravilo dugoročne planove oporavka ovog sektora. U naredne tri godine planiramo putem ovog programa pružiti potporu za uzgoj 65.000 junica na hrvatskim farmama“, kazao je Tolušić, najavljujući da će novi natječaj za kupnju junica ići u travnju ove godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje