Voda

Stranci drže 80% izvora vode u Srbiji

Agrovijesti
voda Fotografija: Pixabay

Procjenjuje se da se trećina izvorišta vode u Srbiji koristi za plasman na tržište, a gotovo 80 posto flaširane vode iz srpskog izvora proizvode tvornice koje su u rukama stranih kompanija, pišu Večernje novosti.

List navodi da je u Srbiji registrirano oko 300 razlilčitih tipova mineralnih, termalnih i termomineralnih izvoprišta voda iz kojih svake sekunde izlazi 1.500 litara, od kojih se iskoristi oko tri posto, a ostatak odlazi u rijeke. Ujedinjeni narodi stavili su Srbiju na popis 50 vodećih svjetskih zemalja koje imaju velike zalihe zdrave i pitke vode.

Prema nekim istraživanjima, 90 posto izvora pitke vode pod koncesijom je ili privatizirano i pod kontrolom su tvrtki iz Njemačke, Francuske, Nizozemske i Sjedinjenih Američkih Država.

UN-ova komisija stavila je Srbiju na popis 50 vodećih svjetskih zemalja koje imaju velike zalihe zdrave i pitke vode. Ipak, stručnjaci iz ovog područja tvrde kako nije preporučljivo da bilo koja zemlja proda najveće izvore, što je strateški nužno strancima. 

Goran Trivan, srpski ministar zaštite okoliša, ističe kako je takva prodaja nacionalni neuspjeh.

"Nije dopušteno dati kompletnu kontrolu i upravljanje izvorima vode za piće strancima, bilo da je riječ o prodaji ili dodjeli koncesija. Naša država je ona koja mora imati potpunu kontrolu i pravo upravljati tim resursom u našim rukama, što je pitanje našeg preživljavanja. Ako država ne kontrolira izvore pitke vode, onda ne kontrolira najvažniji nacionalni resurs ", rekao je Trivan za News.

Da nikako nije dobro da srpskim izvorištima upravljaju stranci i da je apel ministra Trivan opravdan smatra i dr. Ratko Bajčetić, stručnjak iz sektora vodoprivrede.

"Vodoopskrbni resursi, odnosno raspoložive količine vode u svim oblicima, uvjetima i statusima tretiraju se kao javno dobro od općeg značaja i vlasništvo su Republike Srbije. Kada određena granica iskorištavanja ili na bilo koji način prijeti izvoru, voda kao obnovljivi prirodni resursi prestaje biti ", objašnjava sugovornik.

U vlasništvu srpskih tvrtki ostala je mineralna voda "Heba" iz Bujanovca. U studenom 2008. prodano je 2,5 milijuna eura, tvrtka "Nektar" iz Backa Palanka i istaknuti "Milan Toplic". Domaća voda je također "Voda vode".

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje