Traži se zabrana prodaje

Stranci posjeduju oko 15 posto latvijskoga poljoprivrednog zemljišta

Agrovijesti
Polja Fotografija: Thinkstock
Između 15 i 16 posto poljoprivrednog zemljišta u Latviji pripada strancima, rekao je Martins Trons, stručnjak Latvijske poljoprivredne udruge Zemnieku Saeima, na sastanku Parlamentarnog odbora za mandate, etike i podneske, izvijestila je LETA.

Parlamentarni je odbor raspravljao o kolektivnoj zakonodavnoj inicijativi za zabranu prodaje poljoprivrednog i šumskog zemljišta strancima.

Trons kaže kako su postojeći kriteriji prihvatljivosti za kupce poljoprivrednoga zemljišta preslabi i moraju biti stroži. Dao je primjer Francuske gdje prodaju zemljišta pomno prati svaki općinski odbor i gotovo je nemoguće da stranci kupe bilo kakvo zemljište.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva rekli su kako nisu podržavali inicijativu zabrane prodaje zemljišta strancima jer Latvija mora poštivati svoje međunarodne obveze.

Član Parlamenta Gunars Kutris predložio je da lokalne vlasti moraju imati pravo prvokupa poljoprivrednoga zemljišta kako bi ga mogli kupiti po istoj cijeni po kojoj bi bilo prodano strancu.

Član Parlamenta Janis Vucans naglasio je kako je domaće tržište poljoprivrednim zemljištem nerazvijeno zbog male kupovne moći lokalnoga stanovništva te se prvo mora riješiti taj problem.

Peticija za zabranu prodaje prikupila je više od 10.000 potpisa te sada može biti dostavljena Parlamentu na razmatranje.

- Zabrana je predložena kako bi se zaštitilo lokalne poljoprivrednike koji se ne mogu natjecati s velikim danskim, njemačkim ili ostalim velikim europskim poljoprivrednicima glede cijene i mogućnosti privlačenja sredstava, rekao je Vucans.

Krauze je naznačio u svome zahtjevu da je cilj inicijative osigurati da latvijsko poljoprivredno i šumsko zemljište ostane u posjedu latvijskih građana i da se zaustavi „prodaja strancima i multinacionalnim investicijskim fondovima“. On poziva zastupnike na raspisivanje referenduma o zakonodavnoj inicijativi koja propisuje da poljoprivredno i šumsko zemljište u Latviji može pripadati samo građanima Latvije ili poduzećima koja su u cijelosti vlasništvo građana Latvije.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje