Velike kritike na račun analize poljoprivrede Svjetske banke

Strategija nam treba, ali je Svjetska banka krenula u krivom smjeru koji je daleko od naše realnosti

Agrovijesti
Strategija poljoprivrede - stručni skup Fotografija: Agrobiz
Vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je s 33 milijarde na tek 16 milijardi kuna, broj svinja pao je s 2 milijuna na oko 800.000, a proizvodnja mlijeka je pala s 900 milijuna na samo 400 milijuna litara. Kada se u obzir uzme da smo povećali livade i pašnjake sa 300.000 na čak 600.000 ha, a da nam tek 12 posto poljoprivrednih proizvođača plaća poreze dok su ostali ispod poreznih škara vidljivo je da dosadašnje poljoprivredne politike nisu dale odgovore na brojne izazove kojima su izloženi proizvođači prije, a posebice nakon ulaska u EU.

Zbog svih negativnih trendova u poljoprivredi, Hrvatskoj je potrebna jasna strategija poljoprivrede koja će biti utemeljena na realnom stanju u proizvodnji, produktivnosti, distribuciji potpora, no smjer u kojem se krenulo s izradom strategije, koju za potrebe Ministarstva poljoprivrede, radi Svjetska banka nije dobar i puno je nejasnoća, ali i podataka koji ne održavaju stvarno stanje u hrvatskoj poljoprivredi. Glavni je to zaključak sa stručne raspravi o dokumentu Svjetske banke pod nazivom Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je nedavno objavljen na internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, a koji bi trebao biti podloga za izradu Strategije hrvatske poljoprivrede.

Strategija poljoprivrede - stručni skup

Vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje pala je s 33 milijarde na tek 16 milijardi kuna, broj svinja pao je s 2 milijuna na oko 800.000, a proizvodnja mlijeka je pala s 900 milijuna na samo 400 milijuna litara, kazao je Mirko Ervačić vlasnik Osatina grupe. Kada se u obzir uzme da smo povećali livade i pašnjake sa 300.000 na čak 600.000 ha, a da nam tek 12 posto poljoprivrednih proizvođača plaća poreze dok su ostali ispod poreznih škara vidljivo je da dosadašnje poljoprivredne politike nisu dale odgovore na brojne izazove kojima su izloženi proizvođači prije, a posebice nakon ulaska u EU, izjavio je predstavnik HUP i tvrtke Fragaria Stanko Barbarić i konzultantica Zvjezdan Blažić.

Zanimljiv je podatak iznesen na skupu, kako danas Hrvatska ima pod orasima 7000 hektara, što je više nego što imamo jabuka, a da nemamo proizvodnju oraha, kao i to da u jednom od vodećih hrvatskih brendova Vegeti nema ništa iz Hrvatske, što je na skupu izjavio predstavnik Podravke Zdravko Dimač. Za potrebe Vegete, otkrio je se uvozi čak 7000 tona sušenog povrća, jer nismo u stanju organizirati domaći proizvodnju.

Barbarić je rekao kako ćemo ovim tempom uskoro imati preko 30.000 hektara ugara, pa će ugari postati treća „kultura“ u proizvodnji u Hrvatskoj.

Strategija poljoprivrede - stručni skup

Stručni je skup okupi veliki broj predstavnika poljoprivrednih udruga, proizvođača, institucija, kao i velikih poljoprivrednih kompanija. Iz cijele se rasprave dalo zaključiti kako Svjetska banka koja je angažirala svoje stručnjake među kojima i pojedine iz Hrvatske nije sa svojom analizom ušla u biti problema – zbog čega nam proizvodnja pada i zbog čega ogromna sredstva koja idu na poljoprivredu ne daju rezultate.

Denis Matijević direktor tvrtke Smarter zatražio je od Ministarstva da objave koji je to operativni zadatak dan Svjetskoj banci, odnosno što se od njih točno tražili. Njegova tvrtka sa skupinom stručnjaka već duže vrijeme radi analizu stanja u poljoprivredi, kao i akcijski plan koji bi trebao biti proveden, a utemeljen je na stvarnom stanju s terena, zbog čega ga zanima što se od Svjetske banke točno tražilo.

Strategija poljoprivrede - stručni skup

Kritika većina sudionika stručnog skupa išla je u smjeru da je Ministarstvo poljoprivrede trebalo angažirati domaće stručnjake, te saslušati sve sektore kako bi se napravila strategija koja će imati jasan akcijski plan, te biti usklađena s novom Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU i strateškim planom koji treba imati Hrvatska da bi mogla primjenjivati novi ZPP.

Nikša Tkalec pomoćnik ministrice poljoprivrede naglasio je kako se radi o strategiji koja nije vlasništvo Svjetske banke, nego Ministarstva poljoprivrede, te da žele biti transparentni i uključiti te prihvatiti sve kritike stručne javnosti. Pozvao je udruge i predstavnika institucija i kompanija da pošalju svoje kritike i sve što smatraju da je krivo napravljeno kako bi ovaj, za Hrvatsku važan strateški dokumenti, bio primjenjiv i donio jasne ciljeve i planove.

Ipak, većina je sudionika kritizirala stanje u poljoprivredi bavila se analizom sadašnje potrošnje potpora i distribucije sredstava iz Programa ruralnog razvoja te propadanjem proizvodnje, a malo je bilo konstruktivnih prijedloga kakvu poljoprivredu trebamo.

Vladimir Margeta predsjednik udruge Život kazao je kako je Hrvatska jedina zemlja u EU koja još uvijek ima poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, a nema domaću Agrobanku koja financira poljoprivrednike, te da je i jedan od ključnih razloga naše loše produktivnosti i konkurentnosti i to što se poljoprivrednici ne žele udruživati.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje