STAJALIŠTE HRVATSKE

Strategija Od polja do stola zanemaruje dosadašnji napredak

Agrovijesti
Fotografija:
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak predstavio je saborskom Odboru za poljoprivredu stajalište Republike Hrvatske o komunikaciji Europske komisije vezanoj uz strategiju Od polja do stola te naglasio kako ona zanemaruje dosadašnji napredak u zaštiti okoliša i spriječavanju klimatskih promjena

Na početku 4. sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, održanoj 15. listopada, predsjednica Odbora Marijana Petir uputila je izjavu u povodu Svjetskog dana hrane.

"Prosječan hrvatski građanin baci 75 kg hrane na godišnjoj razini. pa na odlagalištima završi 380 tisuća tona hrane, dok su istovremeno hrvatski poljoprivrednici zbog nestabilnosti tržišta prisiljeni baciti tone svojih proizvoda jer ih nisu uspjeli prodati domaćim trgovcima", upozorila je Petir na početku sjednice. 

Sjednici je nazočio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je iznio stajalište Republike Hrvatske o komunikaciji strategije Od polja do stola Komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija.

"Strategija očekivano stavlja veliki naglasak na ulogu poljoprivrede u očuvanju, prije svega, okoliša i doprinosa aktivnosti vezanih uz klimatske promjene. Stav Hrvatske je da poljoprivreda treba dati doprinos tim ciljevima, uvažavajući činjenicu da je osnovna uloga poljoprivrede proizvodnja hrane. Što se tiče okolišne i klimatske dimenzije Zajedničke poljoprivredne politike, moramo naglasiti da se ona već provodi dugi niz godina te je obuhvaćena i prijedlogom budućeg ZPP-a, o kojem se upravo ovoga tjedna i zaključno na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva početkom idućeg tjedna raspravlja, na razini kako Europske unije, predsjedništva odn. Vijeća, ali isto tako i parlamenta. Mišljenja smo da je Strategija u ovom dijelu zanemarila već ostvareni napredak u tom području, koji je ostvaren zahvaljujući, prije svega, poljoprivrednicima, koi su uložili u nove ili prilagođene proizvodne sustave s povoljnijim učinkom na okoliš", rekao je Majdak te dodao kako Hrvatska podržava opći smjer ograničenja upotrebe pesticida i mineralnih gnojiva te povećanja ekološke poljoprivrede, no ima rezerve prema određenim postupcima o kojima nije provedena analiza učinaka. 

Cjelokupnu 4. sjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora možete pogledati ovdje