Zaštita ptica

Stručnjaci: Ptice pčelarice jako štete pčelarima, ali njihovo ubijanje nije rješenje

Agrovijesti
Pčele, med Fotografija: Pixabay
Stručna udruga za zaštitu prirode BIOM, Birdlife partner u Hrvatskoj, osudila je prošlotjedni pokušaj uništenja kolonije strogo zaštićene vrste ptica pčelarica u blizini Perućkog jezera, upozoravajući da je njihovo ubijanje protuzakonito i nije rješenje.

 U priopćenju koje je u utorak uputila javnosti, iz udruge su osudili nedavno uništavanje gnijezda ptica ptica pčelarica uz Perućko jezero, gdje je nepoznata osoba kamenjem ispunila rupe u kojima su se ptice gnijezdile te su se one ugušile i uginule. Od policije je zatražila da otkrije i kazni odgovorne, upozoravajući da dio odgovornosti za ove događaje snose i nadležne službe, budući da ignoriraju probleme pčelara.

 "Problem s pčelaricama zbilja postoji, dapače, u područjima veće brojnosti pčelarica može biti toliko izražen da postane gotovo nemoguće uzgajati pčele. Cetinska krajina je jedno od takvih područja", kaže suradnik za zaštitu prirode u BIOM-u Ivan Budinski. Dodaje kako je odnos pčelarica i pčela je jako kompleksan, s obzirom da pčelari ne mogu smanjiti mogućnost nastanka štete, kao što su primjerice stočari u mogućnosti čuvati stoku od vukova, niti im je jednostavno dokazati nastalu štetu.

 Pčelarice su u Hrvatskoj redovite gnjezdarice, prisutne od travnja do rujna, a već duži niz godina uočen je porast njihove brojnosti u Hrvatskoj. Gotovo se isključivo hrane kukcima koje love u letu, a glavna hrana su im kornjaši, ose, pčele i slični krupniji kukci.

 "Počinitelji mogu biti osuđeni na kaznu zatvora ili velike novčane kazne. Ubijanjem životinja nikada se ne postiže dugoročni cilj, ali se postiže osuda javnosti, što je jasno vidljivo iz komentara na vijest o ovom događaju objavljenu u većem broju medija", kaže koordinatorica projekata u Udruzi BIOM Ivana Selanec.

 Napomenula je kako se prije mjesec dana Hrvatski pčelarski savez obratio BIOM-u kako bi zajednički pokušali pronaći rješenje za koje su istraživanja počela, te je izrazila nadu u konstruktivan nastavak suradnje s lokalnim pčelarima u Hrvatskoj. "Uništavanja gnjezdilišta rezultirala su kaznenim djelom, te ugrožavaju rezultate naših istraživanja i mogućnost pronalaska zajedničkog rješenja", zaključuje Selanec.

 Pčelarice su strogo zaštićena vrsta prema hrvatskom zakonodavstvu. Zaštićene su i Konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) te EU Direktivom o očuvanju divljih ptica. Zabranjeno je namjerno ubijanje i uništavanje njihovih gnijezda, a u Hrvatskoj novčana kazna za ubijanje jedne pčelarice iznosi 5400 kuna. Iz BIOM-a upućuju građane da, ako pronađu mrtve primjerke tih ptica, obavijeste Državni zavod za zaštitu prirode, a ako primijete da pojedinci ubijaju ili muče strogo zaštićene divlje životinje da obavijeste inspekciju zaštite prirode.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje