Iskustva Slovenije

Studentica iz Ljubljane najveći proizvođač aronije u Sloveniji

Agrovijesti
Aronije u Sloveniji Fotografija: Goran Stanzl/PIXSELL
Ratajac zasad proizvodi samo svježu aroniju, ali planira uskoro započeti i prodaju soka, džema i čaja iz aronije, koje je već uspjela napraviti.

Između 250 "novih seljaka", koliko ih svake godine stvori Slovenija, je i Polina Ratajac, djevojka iz Ljubljane, danas najveći proizvođač aronije u državi. Kako objašnjava, bez obzira na sve poticaje o kojima govori slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan, ulazak u posao nije lak i potrebno je ispuniti veliki broj uvjeta kako bi se dobila državna pomoć, što je vrlo teško za mlade ljude koji su ciljna grupa za ovakve programe.


Drugi problem je kako će neko tko tek izlazi s fakulteta osigurati financiranje, jer banke nisu sklone dati novac bez osiguranja, ljudima kojima je to prvi posao u životu.

U slučaju Poline Ratajac bili su potrebni i dobar biznis-plan i jamstvo, koje je dobila od oca, inače građevinskoga poduzetnika pa je i kredit NLB banke stigao. Inače, NLB u Sloveniji ima poseban program za financiranje malih poljoprivrednih tvrtki kojima odobrava kredite do 500.000 eura uz niske kamatne stope. Kako kažu u toj banci, od 74.000 gospodarstava njih 15 % klijenti su NLB-a, 5 % njih dobilo je kredit, a 2 % bavi se organskom proizvodnjom.
 

Udruživanjem do boljih rezultata

Kako je navela Polina Ratajac, kada se prebrode sve prepreke od uzgoja aronije može se dobro živjeti, a proizvodnja nije suviše komplicirana. Zbog velike potražnje ni plasman nije problem, jer "kupci uglavnom sami nađu nas". Ipak, Ratajac se planira udružiti s ostalim proizvođačima aronije u Sloveniji, kako bi zajednički bili konkurentniji i možda proizvode plasirali u trgovinskim lancima.

Ratajac zasad proizvodi samo svježu aroniju, ali planira uskoro započeti i prodaju soka, džema i čaja iz aronije, koje je već uspjela napraviti. 

 

  • Avatar
    VICTORIA123 27. Rujan 2017. u 20:51 Zdravo, Ovo je da se informiše javnost da je gospođa Henrijeta Fernando, privatni zajmodavac, otvorila finansijsku priliku za bilo koga kojem je potrebna bilo kakva finansijska pomoć. Za pojedince, kompanije i kompanije davamo zajam po kamatnoj stopi od 2% pod jasnim i razumljivim uslovima i uslovima. Kontaktirajte nas danas putem e-maila na: (victoriasalgadoloanfirm@gmail.com)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje