BIRAMO NAJBOLJE OBITELJSKO POLJOPRIVREDNO GOSPODARSTVO

Studentica ‘šefuje’ mami, tati i sestri i planira izvoziti čokoladne bučine koštice

Agrovijesti
OPG Hukavec Fotografija: Robert Anić/PIXSELL Pogledajte galeriju
POLJA TIKVI ULJARICA NADOMAK ZAGREBU: “Ništa se ne može postići bez truda, nema uspjeha preko noći”, kaže Martina Hukavec čijoj su obitelji zadovoljni kupci poticaj da nastave

Na jesen će Hukavčevi na tržište lansirati nove proizvode – bučine koštice u tamnoj čokoladi s čilijem te u bijeloj čokoladi s narančom i jagodom

Studentica je pete godine povijesti i – barem na papiru – šefica i mami i tati. I, naravno, mlađoj sestri. Sa svojih dvadeset pet ljeta Martina Hukavec iz Šašinovca – dijela zagrebačke gradske četvrti Sesvete – ima vrlo jasnu viziju u kojem se smjeru treba razvijati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo registrirano prije šest godina.

OPG Hukavec

Ne stignu oksidirati

– Nastojat ćemo naše proizvode plasirati na inozemno tržište – spremno kaže vlasnica gospodarstva na kojem se glavna poljoprivredna proizvodnja zasniva na sadnji uljnih tikvi te njihovoj preradi u raznovrsne proizvode. Osim stopostotnog bučina ulja te miješanog ulja buče i suncokreta (u omjeru 70:30), koje nosi Martinino ime, Hukavčevi u ponudi imaju i bučino brašno te sjemenke.

Uz obične i slane koštice buča, na koje smo se navikli, proizveli su i čokoladne – s bijelom, mliječnom i tamnom čokoladom, što je među kupcima apsolutni hit. A obitelji poticaj da u dogledno vrijeme, već na jesen, na tržište izbaci još novotarija – koštice u tamnoj čokoladi s čilijem, a u bijeloj čokoladi s narančom i jagodom.

– Čokoladne koštice ne smiju se čuvati u hladnjaku jer oksidiraju – savjetuje Martina. No, pakiranje ukusnih slastica tako brzo “plane” da o načinu čuvanja potrošači zacijelo i ne razmišljaju...

– Kupci su prepoznali trud koji ulažemo u proizvode, izrazito su zadovoljni, šalju nam mailove pohvala. I vraćaju nam se – kažu Martinini roditelji Renata i Dražen Hukavec. – Nama je to poticaj da se još više borimo, da ulažemo. Ništa se ne može postići bez truda, nema uspjeha preko noći – izgovara Martina.

I njezina je obitelj dokaz da je tomu uistinu tako.

OPG Hukavec

Počeli su uzgojem kukuruza, luka i graha, jednu su godinu sijali konoplju, a prije četiri odlučili su se za buče koje sada imaju posađene na deset hektara. Okopavanje je ručno. Gnojidbu obavljaju prirodnim gnojivima, no ekološku proizvodnju nemaju zato što žive u malom selu u kojem ima puno poljoprivrednika koji svoje njive tretiraju pesticidima i u tim uvjetima ishodovanje ekocertifikata čini se nemogućim.

– Konkurencija je bila škrta sa savjetima – ne kriju. No, uspjeli su se snaći i kvalitetnim proizvodom izboriti svoje mjesto na tržištu pa sada, iako nisu dugo u ovom poslu, već imaju i kooperante. Od njih otkupljuju sirove koštice s još 15 hektara oranica pod bučom.

– Zemlja je plodna, a koštice tu oko grada odlične. Zovu nas i ljudi iz Slavonije, da otkupimo koštice i od njih – zadovoljan je Dražen Hukavec.

Za litru bučina ulja potrebno je, objašnjavaju Hukavčevi, oko dva i pol do tri kilograma koštica. Kad ih poberu, tata Dražen odvozi ih u Petrijanec pokraj Varaždina u kojem se koštice prerađuju u uljari Patrčević. Očekuju da će ove godine imati oko četiri tisuće litara čistog i oko tisuću petsto litara miješanog ulja:

– Zbrojim koliko ima sajmova na koje ćemo ići i onda izračunamo koliko koštica treba preraditi kako bi naše ulje uvijek bilo friško – kaže Dražen Hukavec. 

Temeljimo se na čistom bučinu ulju koje je i bolje i zdravije od miješanog. Mi smo svoje miješano ulje nazvali Martinino ulje jer se ono ne smije prodavati pod nazivom bučino. Iako, na sajmovima se svašta radi i prodaje pa se zna dogoditi da ljudi pitaju može li se čisto ulje uopće i proizvesti. Nikada ne bih pokušala “podvaliti” kupcu jer ono što ne želim da se dogodi meni, sasvim sigurno neću raditi drugome. Bilo bi jako dobro da se kontrole pojačaju i da se ustanovi tko prodaje čisto bučino ulje, a tko samo kaže da ga ima – govori njegova supruga Renata. 

Uz kućni prag te prodaju subotom na tržnici u trgovačkom centru Supernova u zagrebačkoj Dubravi, Hukavčevi proizvode plasiraju uglavnom po sajmovima diljem Hrvatske, no nije im problem pakete slati i poštom:

Odabrali Japanci

OPG Hukavec

– Imamo i ulje u bočici od jednog decilitra, na što su nas ponukali Japanci koji su tražili “small, small”, bez obzira na to koje im pakiranje ponudili – prepričava Renata, najčešće zadužena upravo za prodaju na štandu na koji za degustaciju ponese i kruh od kukuruznog i bučina brašna što ga je po starinskoj recepturi sama napravila. Kad ga ne stigne ispeći, tijesto mijese kćeri Marina i Martina, čija je zadaća i promidžba proizvoda te popunjavanje prijavnica za natječaje.

Dražen Hukavec glavni je u polju.

Obitelj u planu ima izgradnju vlastite uljare te kupnju čokoladirke, za “zamatanje” koštica u čokoladu, što za njih sada radi uslužno tvrtka na području Zagreba. Računaju da bi ta investicija bila oko sto tisuća eura. Drvenu kuću iz 1894. godine namjeravaju preurediti i u njoj napraviti kušaonicu.

K tomu, svake godine povećavaju proizvodnju, ambiciozni su i spremni dati maksimum kako bi kvalitetom što bolje konkurirali ostalim proizvođačima i njihovim količinama.

OPG MARTINA HUKAVEC, ŠAŠINOVEC

OPG Hukavec

Poljoprivrednu proizvodnju obitelj Hukavec temelji na sadnji buča uljarica, no zbog plodoreda sade i druge kulture. Obrađuju deset hektara zemlje. Koštice buče prerađuju u ulje i brašno. Proizvode i bučine koštice u čokoladi – mliječnoj, tamnoj i bijeloj te obične i slane koštice. Sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom sudjeluju u pokusu “cvjetna staza” kojem je cilj iznaći način za bolji prinos.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje