Tržnica Naschmarkt

Subotnji miris Orijenta na najpoznatijoj tržnici u Beču

Agrovijesti
Bečka tržnica Fotografija: Miroslav Kukunović Pogledajte galeriju
Subotnje jutro na ovoj tržnici postaje prostor kupovanja, cjenkanja, uživanja u delikatesama i raznim jelima. Iako je Beč uređeni grad države članice EU, kada se prošeta ovom tržnicom i baci pogled na štandove, stječe se dojam kao da nema onih strogih EU propisa i pravila koja se kod nas vrlo često spominju i ograničavaju naše poljoprivredne proizvođače da prodaju svoje proizvode

Ono što je za Zagreb tržnica Dolac subotom, Britanski trg nedjeljom sa sajmom antikviteta te Hrelić vikendom s prodajom svega i svačega, za Beč je najpoznatija tržnica Naschmarkt.

Subotnje jutro na ovoj tržnici postaje prostor kupovanja, cjenkanja, uživanja u delikatesama i raznim jelima. Iako je Beč uređeni grad države članice EU, kada se prošeta ovom tržnicom i baci pogled na štandove, stječe se dojam kao da nema onih strogih EU propisa i pravila koja se kod nas vrlo često spominju i ograničavaju naše poljoprivredne proizvođače da prodaju svoje proizvode. Bečka tržnica odiše šarmom Orijenta, a gužva koja traje od ranih jutarnjih sati do kasno uvečer jedna je od glavnih atrakcija ovog grada.

U bečkim vodičima svuda se naglašava kako se još prije nekoliko stotina godina roba s Istoka i Zapada dovozila u Beč. Egzotične namirnice pritom su oduvijek bile posebno tražene.

Čuju se svi balkanski jezici  

Kada subotom od Paviljona Secesije pored Karlsplatza tumarate preko tržnice prema Kettenbrückengasseu i začujete trgovce kako glasno hvale svoje proizvode, odmah se osjeti prepoznatljiva atmosfera Balkana. Dok vam trgovci sa svih strana nude ovčji sir, masline, wasabi ili svježe ubrane datulje, odasvud dopiru riječi na jezicima bivših jugoslavenskih republika: gospodine, probajte ovo, nema boljega; kako ste danas i sl. Hrvatski, srpski, turski, bosanski, samo su neki od jezika koji se mogu čuti. Ako ste skloni kupovanju i ne pazite, torba za kupovinu napunit će vam se delicijama brže nego što ste mislili. Brojni štandovi nude različite delikatese kakve je teško naći na našim tržnicama.

Bečka tržnica

Sva se čula raduju delikatesama iz Irana, kao što su sušeno koštuničavo voće, mini kivi, orašasti plodovi, smokve ili arapska čokolada, kaže nam jedna sugovornica koja godinama živi u Beču. Dodaje kako je za nju "švrljanje" po Naschmarktu pravi kulinarski i kulturološki put oko svijeta.

Naschmarkt nije obična tržnica. Ona odiše secesijom i bečkom tradicijom, ali i duhom orijentalnog bazara. Radi se o tržnici s višestoljetnom tradicijom koju ni višestruko seljenje lokacije nije uspjelo ugasiti. Od Pepel-tržnice (Aschenmarkt), nazvane tako zbog blizine bivšeg odlagališta pepela i smeća, nastala je Gric-tržnica (naschen = grickati) zbog raznih delikatesa koje su se tu mogle kupiti.

Naschmarkt je tako 1905. godine dobio svoje službeno - i sadašnje - ime, a preseljenjem iz Freihausa, dijela 4. bečkog okruga na mjesto natkrivene rijeke Wien (Beč), dobiva i svoju konačnu lokaciju, stoji u službenim vodičima.

Naschmarkt je danas prava bečka institucija te nezaobilazna atrakcija svih posjetitelja Beča. U paviljonima izgrađenim u secesijskom stilu smjestile su se male trgovinice, najčešće vrlo golo i oskudno opremljene jer se prodaja uglavnom odvija ispred njih. Tu se može kupiti sve što ima veze s hranom: voće i povrće, meso i riba, kruh i sir te mnoge druge delikatese kao npr. perzijski kavijar, sushi i oštrige. Brdima šarenih začina također je teško odoljeti. Razni kulturni utjecaji, od starih bečkih do balkanskih, orijentalnih i azijskih vidljivi su od štanda do štanda. Dovoljno je zatvoriti oči i gužva, mirisi i buka prenijet će vas u daljine Istoka, na kakav orijentalni bazar.

Kebab i falafel zajedno

S jedne strane arapski prodavači izvikuju glasno "kebab, kebab", a s druge izraelski prizivaju na "falafel, najbolji falafel u gradu". U nizu paviljončića u paralelnoj uličici tržnice smjestili su se mali restorani, od onih s bečkom tradicionalnom ili talijanskom kuhinjom do onih iz Vijetnama, Koreje ili Tajlanda. Možete pojesti palačinke na sto načina uz punč ili pak sirove oštrige pijući šampanjac. Njih primjerice nude Nordsee ili štandovi Gruber i Umar Fish. Umar ima i odlično posjećen restoran s ribom i školjkama. Orijentalnu hranu nude Neni ili pak već kultni Naschmarkt Deli u kojem je ponekad teško doći do slobodnog mjesta, posebno kad gostuju DJ-i.

Kupujući i šetajući tržnicom možete svratiti i na koji usoljeni krastavac, jedan od bečkih klasika i specijaliteta. Njih prodaje i jedan pravi stari bečki gospodin koji je štand naslijedio od svojeg oca. Kod ovog gospodina ne morate kupiti cijelu staklenku krastavaca, nego možete zatražiti i jedan jedini krastavac za probu, koji će vam "upecati" iz velike drvene bačve, a odmah potom za kušanje ponuditi i male krastavčiće.

Bečka tržnica

"Odlični su, nemojte odbiti. Pojedite sve odmah, onako krckavo pa se bacite i na jednu od dvije vrste kiselog zelja. U jednoj od bačvi se krije i 'sarma kraut', odnosno cijele glavice kupusa, koje su međutim nešto manje kisele od naših", kaže nam naša sugovornica.

Subotom seljaci prodaju sve

Poznato je da je subota dan kada seljaci iz okolice Beča, pokrajine Gradišće (Burgenland) ili čak iz susjedne Mađarske dovoze svježe voće i povrće te razne specijalitete poput kobasica, kolača, ukiseljenog povrća i sličnog. Nađe se tu obavezno i nekoliko mesara ili prodavača proizvoda od divljači, sira ili uzgajivača riba. Bez obzira na preveliku gužvu, subotom je najzabavnije otići jer se već u ranu zoru otvara i najpoznatiji buvljak u Beču. Ljubitelji starinskog posuđa, lonaca ili pribora za jelo sigurno će naći nešto što im je "potrebno".

Nedjeljom tržnica ne radi, ali zato je sve druge dane otvorena od 7 do 18 sati.

Najpoznatija bečka tržnica ima više od 120 prodajnih mjesta (štandova), a nemali broja restorana nudi velik izbor hrane, voća i povrća, začina, morskih plodova iz cijelog svijeta.

Mogu se tako naći specijaliteti od austrijskih, preko indijskih, vijetnamskih, do talijanskih.

Proteklih nekoliko godina odvija se i renoviranje tržnice i ono napreduje prema planu. Krenulo se i s uređivanjem tzv. zone susretanja na mostu Schleifmühlbrücke, a radovi bi trebali biti okončani tijekom ove godine. U zoni susretanja ubuduće neće više biti odvojeni cesta i trotoar za pješake, već će sve biti u istoj ravnini. Osim toga postavit će se i novi elementi za sjedenje. Radovi su počeli 2010. godine, a grad i okrug su investirali ukupno 15 milijuna eura u rekonstrukciju tržnice.

Bečka tržnica

Aplikacija za telefon kao i vodič kroz tržnicu

Ovu tržnicu svakog tjedna posjeti u prosjeku 64.350 ljudi, kako turista, tako i domaćih građana. I da bi se svi oni što bolje snašli na tržnici, grad planira izgraditi i novu prezentaciju na internetu. Ona će sadržavati povijesne informacije i detalje o sanaciji, te detaljan plan tržnice sa sadržajima (naprimjer gastronomija, voće i povrće ili svježa roba).

Planirana je i aplikacija za telefone kao vodič kroz tržnicu, što bi se kasnije trebalo proširiti i na svih 16 ostalih bečkih tržnica.

Grad Beč planira veliku pozornost posvetiti i zaštiti okoliša. Tako se već pet trgovaca priključilo pilot-projektu "Naschmarkt bez plastike". Cilj je prelazak s plastičnih vrećica na torbe od papira i tekstila koje sponzorira grad Beč.

Čuvena bečka tržnica nastala je još u 16. stoljeću kada je na njoj prodavano mlijeko. Od 1793. godine čitava distribucija voća i povrća obavlja se preko Naschmarkta.

Seoska tržnica i sajam rabljenih stvari

Subotom se na još jednoj, seoskoj tržnici na zapadnom rubu Naschmarkta nude poljoprivredni i regionalni proizvodi iz prve ruke. Odatle vas samo nekoliko koraka dijeli od tjednog sajma rabljenih stvari, gdje možete kopati po antikvitetima, knjigama i pločama, starim predmetima ili kuriozitetima svake vrste. Subota je najbolji dan za ljubitelje bečkih tržnica. One su doduše otvorene cijeli tjedan, ali vikendom se na svima nude i dodatne atrakcije.

Među poznatijima je tržnica Karmelitermarkt, gdje se subotom odvija najveći "slow-food corner" u gradu: ovdje se prodaju isključivo tradicionalni, autohtoni regionalni proizvodi iz ekološkog uzgoja. Kupiti se može organsko povrće, alpski losos i ekokruh iz krušne peći, kao i sir iz najboljih austrijskih malih sirana te mesni proizvodi od svih svinjskih pasmina.

Poznata je i tržnica Brunnenmarkt, u kvartu Ottakringu, koja je inače srce turske zajednice u Beču. Subotom se pridružuje Yppenmarkt, gdje seljaci iz okolnih krajeva prodaju vlastite proizvode.

  • Avatar
    patkovic 20. Ožujak 2016. u 08:53 bio , možeš svakoga pitat naški , svi znaju - inače tamo je i buvljak što naši pabirče sa smeća , na kraju sve neprodano ostave na placu i mali bageri pokupe pa opet na - smeće
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje