Prosvjedi poljoprivrednika

Sukobi poljoprivrednika i policije u Ateni

Agrovijesti
Protest, prosvjed Fotografija: Thinkstock

Grčki poljoprivrednici koji prosvjeduju zbog smanjenja prihoda i zarade od svog posla sukobili su se jučer s policijom ispred Ministarstva poljoprivrede u centru Atene.

Dvije tisuće poljoprivrednika sa Krete koji su brodovima stigli u Atenu sukobili su se sa policijom koja je pokušala da ih zaustavi na putu prema Ministarstvu poljoprivrede. Mediji prenose kako su to bili mučni snimci tuče prsa u prsa: seljaci sa motkama i policija sa suzavcem.

Polupani su izlozi brojnih trgovina i policijsko vozilo, a policija koja se branila štitovima izvukla je deblji kraj. Tenzija je popustila, ali je kasnije, pred samim ministarstvom, došlo do novih sukoba. Sve okolne ulice su bile blokirane, a strahuje se od novih nereda.

Poljoprivrednicima sa Krete bi se u nastavku prosvjeda trebali pridružiti i poljoprivrednici iz drugih krajeva Grčke, a najave dolaze iz gotovo svih poljoprivrednih regija ove države. Oni traže od vlade da ih zaštiti, da se smanje porezi, olakšaju uvjeti mirovinskog osiguranja, da cijene agrarnih proizvoda budu realne, a ne podcjenjene.

„Tražimo samo da se ispunjavaju dana obećanja. Ono što je premijer Cipras govorio prije dvije godine pred masom na Peloponezu, stojeći na traktoru i obećavajući da je porez od 13 posto koji smo plaćali previsok za nas. Danas plaćamo 22 posto, to je za nas previše, grčki poljoprivrednik izumire“, izjavio je grčkim medijima potpredsjednik Saveza poljoprivrednika Irakliona Miron Cilenzakis.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje