agrosavjeti

Šuma u jesen

Agrovijesti
Šuma Fotografija: Pixabay
Šuma u jesen daje poseban ugođaj kako zbog zvukova kao što je šuštanje otpalog lišća pod nogama ili šuškanje lišća na jesenskom povjetarcu, a još više zbog vizualnog doživljaja prekrasnih šarenih prizora kojeg formira najvrsnija umjetnica – priroda.

Listopadne šume pružaju nam to zadovoljstvo, a razloge zašto je tome tako pokušat ću objasniti. Jesenske boje zapravo su sastavni dio procesa kojim se stablo priprema za nadolazak nepovoljnog perioda zime. Zbog kraćih dnevnih perioda stablo dobiva informaciju te počinje sa obustavom dotoka vode i hranjivih tvari u lišće. Tada list pri dnu peteljke stvara tkivo za odvajanje koje sprječava dotok vode i hranjivih tvari u list.  List kroz vrijeme mijenja boju i otpada, a na mjestu gdje se list odvojio ostaje lisni ožiljak.
 

Odbacivanje lišća za biljku je od višestrukog značaja. Vjerojatno najbitnije od svega je to da biljka kada nema lišća ne vrši transpiraciju te na taj način ne gubi vodu koju bi i tako u tim nepovoljnim uvjetima teško usvajala što zbog fizičke, a što zbog fiziološke suše. Također, kada lišće ne bi otpalo, u zimskom bi se periodu smrzlo, a i na grane sa lišćem mogla bi se nakupiti veća količina snijega te bi pritisak bio veći i samim tim došlo bi do češćeg pucanja grana. Osim toga,znanstvenici u svojim novim istraživanjima nastoje dokazati da se biljka na taj način rješava svojih otpadaka. Znanstvenik Brian Ford tvrdi slijedeće: „Dugo vremena na list smo gledali kao na organ koji fotosintezom zadržava energiju. No list je još na neki način i ćelija u kojoj biljka pohranjuje svoje otpadne tvari te ih se rješava u trenutku kada list otpadne“.

Mijenjanje boja događa se zbog propadanja klorofila u listu, kada počinju prevladavati drugi pigmenti. Karotenoidi počinju lišću davati žutu ili narančastu boju. Ovaj pigment u lišću se nalazi gotovo tijekom čitavog ljeta, ali zbog prevladavanja klorofila, on se ne razaznaje. Antocijan je pigment  koji lišće počinje stvarati tek u jesen, a on je zaslužan za crvenu boju. Količina proizvedenog antocijana uvelike ovisi o vremenskim prilikama, sunčani dani i prohladne noći idealne su za stvaranje antocijana. Sa pojavom prvih mrazeva, ovi oku ugodni prizori, skoro u  potpunosti  nestaju jer gotovo sve  lišće  otpadne sa stabala.

Šuma se sada pripremila za duži period mirovanja vegetacije, koji ovisno o vremenskim prilikama može trajati i preko 6 mjeseci. Nastupilo  je idealno vrijeme za sječu listača koju treba obaviti na stručan način, a nakon sječe uspostaviti „šumski red“.
 

   Snježana Blašković, dipl.inž.šum.
viša stručna savjetnica za šume šumoposjednika

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje