Bolest stoke

Sumnja na prvi slučaj kvrgave kože u BiH

Agrovijesti
Krave Fotografija: Pixabay
Postoji sumnja da jedno govedo na području Gackog u BiH ima simptome bolesti kvrgave kože, ali za službenu potvrdu trebaju se sačektai rezultati analiza.

Nakon hitnog sastanka u Trebinju predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i Uprave za inspekcijske poslove RS-a sa uzgajivačima goveda date su preporuke za provođenje mjera za spriječavanje mogućeg širenja ove bolesti goveda.

Glavna veterinarska inspektorka RS-a Ljiljana Gojić kazala je kako se čekaju rezultati labarotorijskih analiza slučaja u Gacku, nakon čega će se postupati u skladu s rezultatima.

Na vlasnicima životinja je, kazala je, da na vrijeme popišu svoje životinje i u tom sluačaju imaju pravo na nadoknadu štete ukoliko su proveli sve mjere koje su obavezne.

-Ukoliko se ova bolest pojavi i u Republici Srpskoj imat ćemo situaciju kao i za sve druge zemlje gdje imamo zabranu izvoza živih goveda, proizvoda od goveda, mesa i mlijeka - rekao je Darko Despotović, viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju u Ministarstvu poljoprivrede RS-a.

Naglasio je kako farmeri moraju poduzeti preventivne korake.

-U prvom redu je to zatvaranje životinja u štalama, pogotovo ovdje za područje koje graniči s Crnom Gorom. Ako nema te mogućnosti, onda treba birati manje osunčana mjesta, na kojima je manja mogućnost da dođu prenosnici bolesti, insekti. Transport stoke mora biti potpuno legalan, sa veterinarskim certifikatima, da bismo bili sigurni kako te životinje nisu švercane. Poželjna je i dezinsekcija i sve promjene koje vide na stoki, vlasnici trebaju prijaviti veterinaru - kazao je Despotović.

Bolest kvrgave kože kod goveda karakterizira pojava groznice, čvorova na koži, mukoznim membranama i unutrašnjim organima, iznurenost, povećani limfni čvorovi, edem kože i u nekim slučajevima smrt.

Bolni čvorovi javljaju se po cijelom tijelu, naročito na području glave, vrata, vimena i perineuma.

Uzrokuje smanjenje mliječnosti, privremeni ili trajni sterilitet kod bikova, oštećenja kože i smrt usljed sekundarnih bakterijskih komplikacija.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje