Ugovori o poslovnoj suradnji

Šumska biomasa d.o.o. sklopila ugovor o isporuci 1000 tona drvne sječke s Kaznionicom u Lepoglavi

Agrovijesti
Šumska biomasa sklopila ugovor Fotografija: Agrobiz
Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo pravosuđa „ozelenjavanjem“ Kaznionice u Lepoglavi uštedjet će milijun kuna proračunskih sredstava te ukloniti iz okoliša 900 tona CO2.

Šumska biomasa d.o.o., tvrtka kćer Hrvatskih šuma d.o.o. sklopila je s Kaznionicom u Lepoglavi ugovor o opskrbi drvnom sječkom. Radi se o ugovoru o opskrbi 1000 tona drvne sječe, a vrijednost ugovora je 412.500 kuna.

Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume d.o.o. su putem Šumske biomase d.o.o. odlučili u predstojećem razdoblju napraviti snažan iskorak prema dodatnom oplemenjivanju javnog resursa (šumske biomase) kroz stvaranje pretpostavki za razvoj domaćeg tržišta drvne sječke i to preusmjeravanjem iste u javne ustanove (bolnice, škole, vrtići i sl.) za potrebe grijanja, čime bi se umanjio izvoz drvne sječke te bi se u Hrvatskoj zadržali svi ekonomski, okolišni i socijalni benefiti korištenja ovoga najstarijeg obnovljivog izvora energije.

Ovakvo usmjerenje nadležnog ministarstva te tvrtke koja gospodari državnim šumama na čitavom području RH je opravdano imajući u vidu da je RH visoko energetski ovisna zemlja koja trenutno uvozi oko 55% potrebne energije te da više od 66% javnih zgrada (u vlasništvu središnje države, županija, gradova i općina) kao energent koriste fosilna goriva (nafta, plin, ugljen). S druge strane Hrvatska raspolaže kvalitetnim i prirodnim šumama čijim tzv. potrajnim gospodarenjem nastaje značajna količina šumske biomase za mehaničku preradu i termičku uporabu, a koja se još uvijek dobrim dijelom izvozi iz RH.

Prvi korak je učinjen sklapanjem ugovora o opskrbi Kaznionice u Lepoglavi drvnom sječkom, za potrebe novog sustava grijanja. Ovim će se pridonijeti znatnoj uštedi proračunskih sredstava koji su se koristili za podmirivanje izdataka za energiju (gotovo milijun kuna) a što će se moći preusmjeriti u dodatno povećanje razine učinkovitosti zatvorskog sustava te kvalitetniju rehabilitaciju zatvorenika, uz doprinos zaštiti okoliša kroz smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova za više od 900 tona CO2.

Biomasa se, u kontekstu energetike odnosi na svu materiju, biljnog ili životinjskog podrijetla koja se može koristiti kao gorivo. Šumska biomasa je najstariji izvor energije. Još su se naši preci, koji su živjeli u pećinama grijali, kuhali i štitili koristeći šumsku biomasu. Skupljali su suhe grančice, lišće, stara i suha stabla. Nadalje, šumska biomasa je CO2 neutralna, tj. sagorijevanjem iste se u okoliš ne oslobađa dodatna količina ugljičnog dioksida. Drvo tijekom svoga života za svoj rast i razvoj postupkom fotosinteze veže CO2 iz okoliša, i to upravo onoliko koliko ga se oslobađa prilikom izgaranja drveta. To samo neke od činjenica koje idu prilog većoj uporabi šumske biomase , a što može biti jamac smanjenja ovisnosti o uvozu fosilnih goriva te stvaranju novih zelenih radnih mjesta odnosno uspostavi kružnog gospodarstva izjavio je na potpisivanju ugovora direktor Šumske biomase d.o.o. Mario Klobučar.

„Ovaj ugovor za Kaznionicu Lepoglava znači značajnu uštedu u izdavanjima za energiju, uz istovremeno poboljšanje uvjeta boravka zatvorenika u Kaznionici. Mi smo se do sada u zagrijavanju Kaznionice koristili fosilnim gorivom, a ovim ugovorom prelazimo na obnovljive izvore energije te suradnjom sa Šumskom biomasom d.o.o. želimo osigurati kvalitetu i kontinuitet opskrbe drvnom sječkom. Ovime doista možemo reći da smo „Zelena Kaznionica“ obzirom da smo prva ustanova ovakvog tipa koja će koristiti drvnu sječku za potrebe grijanja kazao je Upravitelj Kaznionice, Dražen Posavec.
 

  • Avatar
    Dreamer 04. Prosinac 2017. u 12:52 Imam nekoliko hektara zemljista koje bi trebalo pokrciti tj.posjeckati a bilo bi idealno za biomasu. Ako bi Hrvatske sume ili netko drugi zelio,besplatno dajem biomasu za skidanje. Podrucje između NG i SB.
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje