RURALNI TURIZAM

Sunce i more nisu dovoljni, gosti traže nove doživljaje

Agrovijesti
Obitelj Kalpić Fotografija: HRT
Šibensko-kninska županija, u projekt brendiranja i standardizacije ruralnog turizma, osim gospodarstava koja imaju smještaj, uključiti i male poljoprivredne proizvođače, primjerice, meda, vina, sira i pršuta.

Šibensko-kninska Turistička zajednica pokrenula je, u suradnji s Hrvatskom udrugom za turizam i ruralni razvoj, projekt brendiranja i certificiranja ruralnoga turizma, piše HRT. Cilj projekta -  kvalitetnije uvođenje raznih usluga na seoskim domaćinstvima, ali i detaljno informiranje turista o tome što mogu vidjeti i doživjeti na odmoru u ruralnom prostoru županije. 

Obitelj Kalpić pioniri su ruralnog turizma u Šibensko-kninskoj županiji. Prije 15-ak godina na starom su imanju uredili i počeli iznajmljivati 3 sobe, bez TV-a, klime, interneta. Danas imaju 10 smještajnih jedinica, bazen i polupansionsku uslugu. i u Dalmaciji se mijenjaju turistički trendovi.

Sunce i more nisu dovoljni, gosti traže nove doživljaje. Od Šibenika do Knina sve je više seoskih turističkih gospodarstava. Tako je ljepotu svoga kraja turistima odlučila prezentirati i mlada obitelj Kabić. Pa su prošle godine dio svoje kuće pretvorili u turistički smještajni objekt. Puni su gotovo cijelu godinu, u planu je i uređenje konobe.

Objekt Kabićevih ponosno nosi oznaku 'Like home', kojom je u Šibensko-kninskoj županiji kategoriziran kvalitetni obiteljski smještaj. Vesele ih daljnje radionice i tečajevi koji se planiraju u sklopu projekta standardiziranja ruralnog turizma. Jer stručnjaci ističu - treba sada pravilno usmjeriti njegov razvoj.  

Ruralni turizam pruža brojne mogućnosti tijekom cijele godine. No, ne treba na selo preslikati obalni recept gomilanja smještajnih kapaciteta.

 'Ne radimo samo na povećanju kapaciteta nego i na povećanju proizvodnje vlastite hrane koja će biti kvalitetna. To je hrana koju traže i domaći, ali i inozemni gosti.', istaknula je Irena Ateljević, znanstvena suradnica Instituta za turizam. Stoga će Šibensko-kninska županija, u projekt brendiranja i standardizacije ruralnog turizma, osim gospodarstava koja imaju smještaj, uključiti i male poljoprivredne proizvođače, primjerice, meda, vina, sira i pršuta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje