Vrgorac u posjetu Parmi

Suradnja dvaju najpršutarskijih gradova Italije i Dalmacije

Agrovijesti
Festival del prosciutto di Parma Fotografija: TZ Vrgorac
Festival del prosciutto di Parma u talijanskom Langhiranu ugostila je delegaciju grada Vrgorca pod vodstvom direktorice Turističke zajednice Željke Opačak. To je i prvi put da je Udruga Dalmatinski pršut sudjelovala na nekom od inozemnih sajmova pršuta te predstavila Dalmatinski pršut kojeg je grad Vrgorac najveći proizvođač. Osim prezentacije ove vrhunske suhomesnate delicije, predstavljena je i manifestacija Dani dalmatinskog pršuta i vina, a oduševljenje posjetitelja vrgorskog štanda nije izostalo.

Pršutarskoj svjetskoj eliti ove se godine predstavio i Grad Vrgorac kao pršutarsko središte u proizvodnji Dalmatinskog pršuta. 22. po redu "Festival del prosciutto di Parma" posjetila je delegacija Grada Vrgorca pod vodstvom direktorice Turističke zajednice Željke Opačak i direktora klastera "Hrvatski pršut" Ante Madira. 

Delegacija se u više od tisuću kilometara udaljen Langhirano zaputila s kombijem krcatim Dalmatinskim pršutom te buteljama vrhunskog vina vrgorskog kraja s ciljem predstavljanja manifestacije "Dani Dalmatinskog pršuta i vina", ali i neizostavnog Dalmatinskog pršuta. Ovaj potonji nositelj je zaštićene EU oznake zemljopisnog podrijetla, a Grad Vrgorac s proizvodnjom od 150.000 pršuta godišnje najveći je proizvođač Dalmatinskog pršuta u Hrvatskoj.

Festival del prosciutto di Parma

Na samom otvorenju ove trodnevne manifestacije, gradonačelnik Langhirana Giordano Bricoli u svom je uvodnom govoru naglasio: "Za svaki zaštićeni pršut najvažnija je tradicija i povijest određenog područja, jer je upravo to ono što je utkano u njihovu visoku vrijednost i važnost. Stoga je uvijek važno uspoređivati i raspravljati baš o zaštićenim pršutima, posebno s predstavnicima iz Portugala i Hrvatske jer zajedno smo povezani Europskom Unijom".

Lijepo je to priznanje za hrvatske pršute koji sve to imaju - tradiciju, povijest i zaštitu te nije čudo što je ova delikatesa oduševljavala sve prisutne, a sam je štand, kako nam kažu iz Turističke zajednice Vrgorca, vrvio posjetiteljima . "Upravo ta jedinstvena aroma dima, slanost i tekstura Dalmatinskoga pršuta bili su razlog zašto je naš štand cijelo vrijeme vrvio zainteresiranim posjetiteljima, koji su nakon kušanja o našoj delikatesi govorili samo u superlativima" rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Vrgorac Željka Opačak. 

"Naš prvi dolazak je početak jedne divne suradnje između sajma najpršutarskijeg mjesta u Italiji s našim sajmom koji se održava u najpršutarskijem mjestu u Dalmaciji”, rekao je Ante Madir, višegodišnji stručnjak u proizvodnji pršuta. 

Drugi dan delegacije su posjetile pršutanu "Zuarina" gdje su iz prve ruke upoznali kompletan proces proizvodnje "Prosciutto di Parma", nadaleko poznatog talijanskog pršuta koji nosi oznaku izvornosti. U talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna godišnje se proizvede preko 10 milijuna pršuta, a kao i kod ostalih talijanskih, portugalskih, španjolskih te krčkih i istarskih pršuta, ne koristi se proces dimljenja pa je posebna aroma dima Dalmatinskog pršuta bila atrakcija u Langhiranu. 

Festival del prosciutto di Parma

Gradonačelniku Langhirana delegacija iz Vrgorca uručila je prigodan poklon, Dalmatinski pršut i vrgorska autohtona vina, kao i  pozivnicu na festival “Dani Dalmatinskoga pršuta i vina”, koji se sljedeće godine od 19. do 21. lipnja održava u Vrgorcu.

Gradonačelnik Bricoli darivao je i Vrgorac talijanskim "Prosciutto di Parma" te je nakon poslijepodnevnog obilaska "dalmatinskog" štanda još jednom oduševljen istaknuo kako je počašćen dolaskom hrvatske delegacije. Na poziv da prisustvuje vrgorskim "Danima pršuta i vina", odgovorio je srčano “Dolazimo!”.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje