Kupus iz susjedstva

Suša podiže cijenu futoškog kupusa

Agrovijesti
Kupus Fotografija: Morana Begač, Agrobiz
U Futogu, mjestu pored Novog Sada  ima 40 certificiranih gospodarstava koja njeguju čuveni srpski brend, koji se u tom mjestu uzgaja na oko 100 hektara. U futoškom kraju se godišnje proizvode desetak tisuća tona kupusa.

Iako sezona futoškog kupusa tek počinje, prve glavice već su se našle na tržnicama i u trgovinama. Zbog visokih ljetnjih temperatura i velike suše, rod futoškog kupusa je prepolovljen te se očekuje da će ovogodišnja cijena biti viša nego prošlogodišnja

Predsjednik Udruženja ”Futoški kupus” Uroš Puača kaže kako su prošle godine bila dovoljna tri-četiri zaljevanja, dok se ove sezone, zbog velike suše, rod zaljevao najmanje 10 ili 15 puta.

“To će utjecati na cijenu futoškog kupusa, a rentabilnost proizvodnje, naravno, ovisi od tržišta, pa su poljoprivrednici još uvijek u neizvjesnosti i ne znaju da li će sadnja biti isplativa ili ne”, kazao je Puača.

Zamjenik predsjednika Udruženja Miroljub Janković podsjetio je na to da su građani prošle godine futoški kupus mogli prodati za 20-30 dinara za kilogram, dok se ove godine očekuje da će njegova cijena biti oko 50 dinara.

“Futoški kupus se može rano proizvesti, ali budući da je to kasna ili srednje kasna sorta, kvalitetna proizvodnja je moguća samo u rujnu, listopadu ili studenom, dok je ranija proizvodnja neisplativa”, rekao je Janković, objašnjavajući da su prinosi od ranije prodaje daleko manji od onih koje imaju u jesen. On dodaje da već ima sječenog kupusa, ali to su male količine, koje se uglavnom prodaju na tržnicama ili u malim trgovačkim lancima, u velikim ih još nema.

U Futogu, mjestu pored Novog Sada  ima 40 certificiranih gospodarstava koja njeguju čuveni srpski brend, koji se u tom mjestu uzgaja na oko 100 hektara. U futoškom kraju se godišnje proizvode desetak tisuća tona kupusa.

Kiseli futoški kupus ima svoj specifičan znak i zaštitnu hologramsku markicu pa kupac može biti siguran u to da je kupio pravi futoški kupus. “Ipak, to ne važi kod svježeg jer kod njega nema obilježavanja budući da za to nemamo mogućnosti, to je dosta skupo”, kaže Janković.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje