Izvještaj o proizvodnji u EU

Suša u EU srušila proizvodnju žitarica, a proizvodnja jabuka i maslinovog ulja na rekordnim razinama

Agrovijesti
Žetva pšenice Fotografija: Thinkstock
Europska komisija očekuje da će proizvodnja jabuka ove godine dosegnuti rekordno visoku razinu i premašiti onu iz sezone 2014/15. Sa 12,8 milijuna tna ove godine to će biti više za 28 posto u odnosu na prošlu godinu. Vremenski uvjeti ove godine su u Europi išli na ruku proizvođačima jabuka.

Ljetnja suša u pojedinim dijelovima Europe uzrokovala je značajan pad ukupne proizvodnje EU-a od žitarica, a procjene govore o padu od osam posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Ovo je samo jedan od najnovijih zaključaka kratkoročnog izvješća koje je objavila Europska komisija.

U izvješću se ističe da se proizvodnja žitarica u EU za 2018. očekuje na 284,3 milijuna tona, što predstavlja pad od 5% u odnosu na sezonu 2017/18 i osam posto u odnosu na petogodišnji prosjek. Žetva pšenice pretrpjela je najviše štete zbog suše ovog ljeta,  što je dovelo do smanjenja proizvodnje pšenice od 9 posto u odnosu na 2017. Proizvodnja pšenice procjenjena je na 129 milijuna tona. 

Posljedično, cijene žitarica u EU-u su tijekom kolovoza imale značajan rast i to za 50 eura po toni za pšenicu i 60 eura po toni za ječam.

Proizvodnja šećera u EU ove bi godine trebala biti niža od prošlogodišnjih rekordnih razina. Predviđa se proizvodnja od 19,2 milijuna tona za sezonu 2018/19, u usporedbi s 21,1 milijuna tona od prošle godine. Međutim, značajni tržišni viškovi šećera u svijetu i dalje zadržavaju niske cijene na globlanoj razini.

Suhi i vrući klimatski uvjeti ove godine također su imali i značajan utjecaj na sektor mlijeka i mliječnih proizvoda zbog značajnog smanjenja proizvodnje stočne hrane. Povećanje EU otkupa mlijeka manje je od očekivanog, s prognozom od 166,6 milijuna tonaza 2018, što je povećanje od 0,6% u odnosu na 2017.

Što se tiče sektora mesa, proizvodnja govedine raste više nego što se očekivalo zbog smanjenja stočnog fonda i povećanog slanja stoke na klanje u većini država članica, te nedostatka sirovina povezanih sa sušom, što je dovelo do većeg klanja životinja. Neto proizvodnja govedine za 2018. predviđa se na 8 milijuna dolara, što je 1,6 posto više nego u 2017. godini.

Proizvodnja peradi također raste, a očekuje se da će u 2018. godini iznositi 14,9 milijuna tona u usporedbi s 14,6 milijuna tona u 2017. godini. Taj rast povezan je s oporavkom ovog sektora nakon suzbijanja bolesti ptičje gripe iz ranijih godina, ali i zbog pada uvoza iz Brazila. Što se tiče svinjskog mesa, velika ponuda na tržištu utjecala je na daljni pad cijena. 

Europska komisija očekuje da će proizvodnja jabuka ove godine dosegnuti rekordno visoku razinu i premašiti onu iz sezone 2014/15. Sa 12,8 milijuna tna ove godine to će biti više za 28 posto u odnosu na prošlu godinu. Vremenski uvjeti ove godine su u Europi išli na ruku proizvođačima jabuka. 

Za maslinovo ulje, prognoze govore da će ga biti proizvedeno oko 2,18 milijuna tona što je za  24 posto veća proizvodnja nego u sezoni 2016/17 kada je bilo proizvedeno 1,76 milijuna tona. Predviđanaj govore da bi rast proizvodnje maslinovog ulja iduće godine mogao biti i veći te dosegnuti proizvodnju od 2,26 milijuna tona. 

Cijelo izvješće, s dubinskom analizom tržišta, dostupno je OVDJE.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje