EU UPOZORAVA

Sva alkoholna pića trebala bi imati prehrambenu deklaraciju

Agrovijesti
Boce s alkoholnim pićima Fotografija: Pixabay
Dok djelatnici javnog zdravstva tvrde da je industriji alkohola imala previše mogućnosti za izbjegavanje regulacije, industrija tvrdi da je samoregulacija jedini način rješavanja divergentnih nacionalnih stavova prema alkoholu.

Prema sadašnjem režimu, alkoholna pića nisu obvezna prikazati popis sastojaka i prehrambenu deklaraciju, što nije slučaj kod drugih namirnica. Europska komisija je 13. ožujka ponudila dodatnu godinu za industriju alkohola kako bi razvila vlastite dobrovoljne inicijative i dala popis sastojaka i deklaracije o hrani.

No, učinkovitost samoregulacijskog pristupa na označavanju alkohola izazvala je intenzivne rasprave u Bruxellesu. Dok djelatnici javnog zdravstva tvrde da je industriji alkohola imala previše mogućnosti za izbjegavanje regulacije, industrija tvrdi da je samoregulacija jedini način rješavanja divergentnih nacionalnih stavova prema alkoholu.

Europski povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis, kao odgovor na pismeno pitanje zastupnice Biljane Borzan, pojasnio je kako cijeli sektor alkohola treba unutar jedne godine razviti samoregulacijski prijedlog o označavanju.

"Komisija smatra da bi taj pristup trebao obuhvatiti sve vrste alkoholnih pića kako bi se izbjeglo bilo kakvo nerazumijevanje ili zbunjivanje potrošača i omogućilo usporedbu različitih vrsta alkoholnih pića", rekao je povjerenik.

Andriukaitis je dodao da je industrija imala godinu dana za prijedloge, a sada će izvršna vlast  procijeniti usklađenost prijedloga s EU regulativom.

Alkoholna je industrija preporučila informacije o prehrani i sastojcima na internetu, umjesto na bocama. Glavna prednost ovoga je da potrošači imaju potpuno znanje o tome što konzumiraju.

No za Eurocare, on-line označavanje nije dovoljno. "Argumenti da nema dovoljno prostora na naljepnici nisu opravdani, osobito za boce vina na kojima ima puno prostora koji se može koristiti za pružanje informacija potrošačima", tvrdi Eurocare.

Glavni tajnik udruge vinarstva Europske unije (CEEV - Comité Européen des Entreprises Vins) dr. Ignacio Sánchez Recarte izjavio je za EURACTIV da sektor vina podupire "prilagodljivost" u označavanju i pristup koji se temelji na inovativnosti.

"Obranimo potrebu prilagodbe sredstava za komunikaciju i informacija koje se pružaju potrošačima kako bismo uzeli u obzir specifičnosti našeg proizvoda", kazao je, naglasivši kako se vino ne proizvodi po jednom receptu i da postoje promjene od jedne do druge berbe.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje