Otvoren novosadski poljoprivredni sajam

Svaka četvrta malina u svijetu je srpska

Agrovijesti
Otvoren 83. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu Fotografija: Morana Begač Pogledajte galeriju
Ministar poljoprivrede Davor Romić sudjelovao je na otvorenju 83. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu.

Direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković pozdravio je sve prisutne kao domaćin te istakao kako ovogodišnji sajam bilježi rast od 10 posto od prošle godine sa 1.500 izlagača iz 60 zemalja svijeta. "Razmjena iskustava i veliki interes stručne javnosti potvrda su da je ovaj sajam najveća poljoprivredna manifestacija u regiji", naglasio je Cvetković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je kako mu je velika čast da je Novi Sad ponovno domaćin ove manifestacije koja predstavlja poljoprivredu Srbije u najboljem svijetlu. Dodao je kako su za to zaslužni odlučna politika i vrijedni ljudi, a da će Novi Sad uvijek biti partner poljoprivrednicima koji moraju prihvatiti brzi razvoj ove industrije kroz nova znanja i tehnologije.

Otvoren 83. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Republika Italija ovogodišnji je parner Sajma, a prilikom otvorenja pristunima se obratio veleposlanik Italije u Beogradu Giuseppe Manzo koji je rekao kako je Italija jako vezana uz Novi Sad. "Partneri smo u mnogim sektorima, a poljoprivreda ima posebni odnos". Talijanski poljoprivredni sektor u prošloj je godini izvezao roba u vrijednosti 37 milijardi eura, on je mjesto otvaranja novih radnih mjesta i poticanja mladih. Na sajmu se predstavlja 16 tvrtki i više pod 50 poslovnih ljudi koji su došli ostvariti nove kontakte i poslove. Italija podupire nastojanja Srbije u razvoju, a zalaže se i za otvaranje pregovora u poglavljima 23. i 24.

Ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković istaknula je kako je ovo najstariji i najznačajniji sajam u Republici Srbiji te da joj je čast i privilegija što partnerstvo sa Sajmom traje dugi niz godina. Interes koji svake godine pokazuju zemlje potvrđuju da je sajam daleko priznat i izvan granica zemlje.

Otvoren 83. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

A da je poljoprivreda strateška grana politike potvrdila je brojkama koje kažu da ovaj sektor sudjeluje sa 10 posto u BDP-u, sa 20 posto u strukturi zaposlenosti, 21 u izvozu i 8 u uvozu, a već nekoliko godina bilježi suficit u vanjsko-trgovinskoj razmjeni pa je tako prošle godine ostvario isti u vrijednosti od 1.250 mlijuna eura. "Ovi pozitivni trendovi dokazuju kako je  srpska poljoprivreda na dobrom putu", istakla je ministrica. Njezino ministarstvo i Vlada podrška su poljoprivrednicima u razvoju modernog sektora i poboljšanju njegove konkurentnosti kroz 3K - kvantitetu, kvalitetu i kontinuitet.

Željko Sertić, ministar gospodarstva istakao je zanimljive podatke o srpskoj poljoprivrednoj proizvodnji u koju se konstantno ulaže. Najveća niša je voćarstvo za koje prvi podaci pokazuju da je izvoz prošle godine dostigao 400 milijuna eura. "To znači da je izvezeno 57,6 eura po glavi stanovnika, a svjetski prosjek je 10,6 eura", rekao je Sertić i dodao kako je Srbija na 13. mjestu u svijetu po proizvodnji voća, u usporedbi s Italijom koja je 17. mjestu.

Otvoren 83. međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Dotakao se i najbolje proizvodnje malina čija je proizvodnja u prošlog godini bila 110.000 tona, a 90 posto je otišlo u izvoz. "To znači da je svaka četvrta malina u svijetu srpska", naglasio je Sertić. Uz maline, Srbija je i najveći izvoznik jabuka na rusko tržište.

Sajam je otvorio Predsjednik Tomislav Nikolić koji je istakao kako je poljoprivreda najvažniji gospodarski segment, a ovaj Sajam mjesto spajanja poduzetništva i suradnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje