Meksiko

Svake godine 1.200 ha staklenika više

Agrovijesti
Plastenici Fotografija: Thinkstock
Staklenički povrtni usjevi u Meksiku stabilno rastu, pogotovo u usporedbi s otvorenim kulturama na poljima. Prema podacima Meksičke federalne Vlade, Meksiko ima 23.500 hektara staklenika diljem zemlje u 2015. godini. Prije 15 godina imali su samo 700 hektara

„Imamo rastući trend od oko 1.200 hektara godišnje“, kaže Alfredo Diaz Belontes, generalni direktor Meksičkog udruženja zaštićene hortikulture (AMHPAC). Diaz Belmontes vjeruje da će se ovaj rastući trend nastaviti i povećati, ili u krajnjem slučaju, stabilizirati. „Jedan od faktora je što smo bolje pozicionirani na američkom tržištu“, kaže Diaz. SAD prima 96 posto meksičke proizvodnje povrća iz staklenika, a ostalo ide u Kanadu. Prije nekoliko godina, dvije trećine proizvodnje prodane u SAD bilo je povrće proizvedeno na otvorenom, a samo 30 posto je bilo iz staklenika. Danas je 50 posto onoga što kupuje Amerika iz staklenika. Prema Diazu, trend pokazuje da američki potrošači pojačano preferiraju staklenički uzgojeno povrće.

„Drugi je trend ekološko povrće za kojim postoji velika potražnja jer potrošači žele zdravije proizvode.“ Diaz kaže kako j hortikultura vrlo atraktivna bankama. „Meksičke banke su već otkrile poslovni potencijal u hortikulturnim aktivnosti, a mi radimo na približavanju proizvođača i banaka kako bi financirale naše aktivnosti.

Ovo je dobra godina za Meksiko jer SAD ima smanjenu proizvodnju povrća zbog vremenskih uvjeta kao što su suše u Kaliforniji i snježne oluje na sjeveru koje dovode do povećanja cijena. Očekuje se da će meksička hortikultura rasti u budućnosti. „Znamo da imamo vrhunsko povrće i proizvođače. Puno smo radili na oba aspekta. Sve tvrtke u udruženju imaju sigurnosne certifikate koji ima daju pristup skoro svim tržištima svijeta. Imamo veliki razvojni potencijal koji ćemo iskoristiti u 2016. godini. Nadamo se da ćemo otići i na druga tržišta, poput Europe.“

AMAHPAC udružuje proizvođače koji uzgajaju povrće pod nekim od zaštićenih programa uzgoja bilo da je to high-tech staklenik, plastenik ili staklenik s grijanjem, mikrotuneli ili djelomično prekriveni usjevi. Udruženje ima više od 200 partnera koji proizvode više od 1,1 milijun tona povrća, pretežno rajčice (skoro 70 posto proizvodnje), paprike (19 posto), krastavce (17 posto), kao i patlidžane i druge vrste. AMHPAC se zalaže i za tehnološke inovacije. „Želimo povećati naše prihode dobivanjem viših prinosa po hektaru. Tu će nam pomoći tehnologija kako bi optimizirali procese i smanjili troškove“, kaže Diaz.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje