UN analiza

Svaki deseti čovjek nema što za jesti, a baci se 1,3 milijarde tona hrane

Agrovijesti
Afrika, poljoprivreda Fotografija: Pixabay
Ujedinjeni narodi procjenjuju da je čak 38 milijuna gladnih više nego prošle godine. Bez hrane 815 milijuna ljudi​

U najnovijem izvještaju Ujedinjenih naroda navodi se da raste broj gladnih u svijetu, i da je trenutno bez hrane 815 milijuna ljudi, što je 11 posto svjetske populacije.

U usporedbi s prošlom godinom, to je povećanje od 38 milijuna. Od 815 milijuna gladnih, njih 98 posto živi u zemljama u razvoju. Svakog dana, zbog gladi i neuhranjenosti, umre oko 20.000 ljudi.

Na to utječu i sukobi širom svijeta, ali i klimatske promjene. 

Na temelju izvještaja koji su pripremili Svjetski program za hranu i poljoprivredu, Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede, Unicef i Svjetska zdravstvena organizacija, izvodi se zaključak da do 2030. godine, glad neće biti iskorijenjena.

- Ove brojke su u direktnoj vezi sa povećanjem sukoba širom svijeta. Osim mjesta gdje su konflikti, haraju poplave i suše. Nesigurnost se pogoršala, posebno u nekim dijelovima podsaharske Afrike, jugoistočne Azije i zapadne Azije - objavili su iz UN-a. 

Najviše gladnih je u sjeveroistočnoj Nigeriji, južnom Sudanu i Jemenu.

Primjerice u Somaliji desetljećima traju sukobi kombinirani sa ekstremnim klimatskim uvjetima. Oko 80 posto stanovnika te zemlje nema hrane, a humanitarna situacija je na ivici katastrofe.

U Demokratskoj Republici Kongo, sedam milijuna ljudi suočava se sa glađu zbog rasta nasilja i raseljavanja, a to je 30 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Zbog nedostatka hrane, pojavljuju se i brojne bolesti. Jedna od njih je neuhranjenost koja ugrožava zdravlje milijuna djece širom svijeta.

Na drugoj strani, u svijetu je dovoljno hrane za sve, ali se godišnje baci 1,3 milijardi tona hrane. Samo u Americi godišnje se baci oko 220 milijuna tona hrane vrijedne oko 50 milijardi dolara. 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje