Organska hrana nije uvijek organska

Svaki deseti proizvođač ekološke hrane u Nizozemskoj ne pridržava propisanih pravila

Agrovijesti
Ekološki proizvodi Fotografija: Thinkstock
U Nizozemskoj su stotine proizvoda u prodaji kao ekološki, iako to uopće nisu, pokazalo je istraživanje koje su proveli novinari nizozemske televizije RTL vijesti

Da bi proizvod mogao nositi oznaku ”ekološki proizvod“, proizvođači se moraju pridržavati niza pravila koja se odnose na dobrobit životinja, uporabu lijekova na farmama, kao i očuvanje okoliša. 

Više od 200 nizoozemskih ekoloških poljoprivrednih proizvođača ne zadovoljava propisane standarde.

Analiza više od 1.500 izvještaja koje je nakon inspekcije napravila neovisna organizacija ”Skal“, koja se bavi kontrolom ekološke proizvodnje u Nizozemskoj, pokazala je da se svaki deseti proizvođač organske hrane u Nizozemskoj ne pridržava propisanih pravila.

Kada se prekršaj utvrdi, proizvođač bude novčano kažnjen, nakon čega može nastaviti proizvodnju i prodaju eko proizvoda, iako način i uvjeti proizvodnje nisu izmjenjeni.

”To zapravo znači da se na tržište plasiraju proizvodi koji nose oznaku ‘ekološki proizvod’, iako ne zadovoljavaju standarde koje je propisala Europska unija. Ovo odstupanje od standarda propisanih za organske proizvode nema posljedice za zdravlje potrošača, ali svakako ima posljedice za novčanike kupaca, kao i za imidž ekoloških proizvoda“, objašnjava stručnjak za ishranu, Hertian Shafesma za RTL vijesti.

Zbog propisanih zahtjeva vezanih za zdravlje i sigurnost ekoloških proizvoda, kupci u trgovinama moraju izdvojiti više novca za organske nego za neorganske proizvode.

Za sada je javnosti nepoznato o kojim proizvođačima i proizvodima koji ove zahtjeve ne ispunjavaju je riječ. U izvještajima koje je na zahtjev novinara RTL-a organizacija ”Skal“ dostavila, sva imena su zatamnjena.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje