EU parlament

Svaki deveti stanovnik svijeta ide spavati gladan

Agrovijesti
Marijana Petir Fotografija: Goran Jakuš/PIXSELL
Prema podacima UNICEF-a gotovo 1,4 milijuna djece moglo bi umrijeti zbog pothranjenosti ove godine u Nigeriji, Somaliji Južnom Sudanu i Jemenu dok 3,1 milijuna djece mlađe od 5 godina svake godine umire od gladi.

"Svaki deveti stanovnik svijeta ide gladan spavati, a prema podacima FAO-a svake se godine baci oko 1,3 milijarde tona hrane", upozorila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta prilikom rasprave o Inicijativi za učinkovitu uporabu resursa: smanjenje rasipanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane izvjestiteljice Biljane Borzan.

Zastupnica Petir kao izvjestiteljica u sjeni Europskih pučana u Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj sudjelovala je u izradi mišljenja toga odbora za ovo izvješće. Usvojeni su njezini amandmani kojim se traži izuzeće donirane hrane od plaćanja PDV-a te u tom smislu i izmjena Direktive EU-a o PDV-u, kao i uspostava institucionalnih i financijskih instrumenata potpore socijalnim samoposlugama.

Petir naglašava kako porazni podaci o broju gladnih i pothranjenih u svijetu i količinama hrane koja se baca dovode do zaključka da problem gladi nije prvenstveno problem proizvodnje hrane, tehnologije i sirovina pa niti klimatskih promjena, već prije svega krize morala i krize politika koje se vode kako na globalnoj razini tako i unutar pojedinih država.

Kad su u pitanju zemlje Europske unije, prema podacima iz 2014. 55 milijuna ljudi (9,6 %) nije si moglo priuštiti kvalitetan obrok svaki drugi dan, a u porastu je i rizik od siromaštva i socijalne isključenosti u kojem je u 2015. bilo 118,8 milijuna građana EU (23,7 %).

Na razini EU ne postoji zajednička i dosljedna definicija rasipanja hrane, a istraživanja su pokazala kako se sveobuhvatna promjena prehrane pokazala najučinkovitijom metodom smanjenja utjecaja potrošnje hrane na okoliš. Voće i povrće oštećeno zbog elementarnih nepogoda te ono koje se na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima uništi ili zaore zbog gubitka tržišta ili niskih cijena predstavlja gubitak ulaganja i prihoda poljoprivrednika. Jedan od većih problema su i nepoštene trgovačke prakse koje omogućuju prodaju prehrambenih proizvoda ispod stvarne vrijednosti što doprinosi jačem rasipanju hrane.

Petir naglašava kako su „danas, više nego ikad, potrebne nove politike okrenute ljudima, a ne profitu. Potrebno nam je racionalno upravljanje resursima i održivo gospodarenje. EU baca 88 milijuna tona hrane godišnje, a kako hrana ne bi postajala otpad u fazi smo donošenja akcijskog plana za kružno gospodarstvo“.

Ona smatra kako jedna od mjera za smanjenje bacanja hrane može biti i snažnija potpora lokalnoj poljoprivrednoj proizvodnji, prodaji na kućnom pragu i kratkim lancima opskrbe hranom. „Zalažem se za ciljane socijalne politike poput ukidanja PDV-a na doniranu hranu, kao i one  usmjerene na potpore socijalnim samoposlugama“, rekla je Petir. No, ona smatra kako je ipak najvažnija promjena svijesti političara koji moraju pokazati odgovornost za ljude koji su im povjereni.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje