Idvorski Electric

Svaki Rimčev savjet bio bi nam dragocjen, otvorili smo si nova vrata razvoja našega proizvoda

Agrovijesti
Idvorsky Electric tim Fotografija:
Srpski startup tim Idvorsky Electric - Ivan Jovanov, dr. Nikola Popov i Dalibor Marković - plasirao se u završnicu prestižnog svjetskog natjecanja GIST Tech-I svojom idejom o električnome traktoru. Njegov veliki uspjeh u kratkome je razdoblju izazvao veliku pažnju pa smo iz prve ruke saznatl kako su uspjeli i kakvi su njihovi planovi

Što vas je motiviralo na to, koji su Vam ciljevi i planovi, te na koji način ste se povezali Vas trojica autora projekta?

Poznajemo se iz studentskih dana kada smo prijateljstvo gradili kroz učenje i rad na studentskom organiziranju. Oštrili smo tako i sposobnosti u vezi s biznisom, organiziranjem, komunikacijom i drugim pojedinostimna koje prate dobre tehničke zamisli na putu do ostvarenja, a o kojima se od sveučilišnih profesora malo čuje. Nakon studiranja neko vrijeme putevi naši su se putevi razdvojili. Nikola je nastavio sveučilišnu karijeru i naposljetku postao doktor znanosti, temom  o električnim pogonima, a Dalibor i ja (Ivan) išli smo stazama ekonomije pa smo iskusili praktičnu stranu struke i kako funkcionira stvarni svijet poslovanja.

Finale će se održati u sklopu GES 2016 na Sveučilištu Stanford u organizciji State Departmenta, a otvara ga američki Predsjednik Barak Obama

Sedam godina potom zbližile su nas ideja da se bavimo nečim što će izazivati profesionalnu strast, mogućnost da se time zaradi novac i donese društvu neka dodatna vrijednost, a tako da znanjem, trudom i radom možemo imati što veći utjecaj. To sve prepoznali smo jednom prilikom u Nikolinoj priči kako želi povezati svoju stručnu specijalnost sa izazovom iz djetinjstva - unaprijediti očev traktor koji “puši i glasno grokće”. Ideju nam je jednom prilikom živo predstavio, s velikim zanosom.

Nas dvojica ranije smo ušli u svijet startupa pa smo odmah “nanjušili” da je to odlična ideja, štoviše - inficirali smo se njegovom zamisli. Ideju o opravdanosti i izvodljivosti električnoga traktora odmah smo počeli nemilosrdno testirati. Danas ne dvojimo treba li i može li se to izvesti u nas, odlučni smo ustrajati u izradi prototipa koji bi i druge uvjerio u to. 

Zašto ste mu dali takvo ime?

U Srbiji je živo sjećanje ne samo na Nikolu Teslu nego i na još jednoga velikog znanstvenika i izumitelja iz sektora elektrotehnike i telekomunikacija, a to je Mihajlo Idvorski Pupin. Taj Teslin suvremenik, rođen u banatskome selu Idvoru, prešao je trnovit put od pastira do profesora na američkome Sveučilišta Kolumbija i  zadužio čovječanstvo svojim pronalascima i ustrajnošću u želji da promijeni svijet nabolje, svakim svojim djelom i postupkom. Bio je jedan od osnivača američke NASA-e, dobitnik Pulizerove nagrade i tvorac mnogobrojnih patenata iz elektroenergetike i telekomunikacija.

Srednje ime Idvorski pridodao si je po odlasku u Ameriku kako bi ga podsjećalo na rodno selo i skromno porijeklo. U imenu Idvorsky electric tractor” u trenutku oživljavanja naše ideje saželo se podosta simbolike, poput veze elektrike, tradicije sela i poljoprivrede, odlaska u Ameriku, a ponajviše davanja  počasti  čovjeku koji je zadužio i struku i čovječanstvo.  

Što očekujete od natječaja? U finalu ste pa nas zanima put od prijave do završnice, koliko ste glasova dobili te kada se održava?

Uvjereni smo kako kako smo tako osigurali vrijedno  iskustvo i priliku da otvorimo neka nova vrata mogućnosti daljega razvojaa našega proizvod.a  Svjesni smo da odlazimo u epicentar  svijeta u kojemu nitko ne štedi dah kako bi se istaknuo i gdje se veliko znanje podrazumijeva, a uspjeh je svima imperativ. Lijepo bi bilo pobijediti i odnijeti neku nagradu, bio bi to zaista šlag na ukusnome komadu torte, koji smo već dobili plasmanom u finale. Put od prijave spočetka siječnja do finala GIST Tech-I-a i natjecanje bili su proces za kojega smo uspjeli zadržali odlučnost da u svakome segmentu damo svoj maksimum.

Idvorsky Electric tim

Danas je bezmalo poduhvat okupiti tim sa vizijom i realno postavljenim ciljevima, a koji će ustrajati na suhome entuzijazmu, uz mnogo osobnoga odricanja i međusobnog razumijevanja i bez ikakvih garancija da ćete to što radite jednog dana nekako kapitalizirati. Smatramo da smo na putu do finala uspješno testirali premisu o opravdanosti i potrebi za električnim traktorom i  možemo li zajedno odgovoriti izazovima onako kako treba raditi jedan funkcionalni tim.

Polufinale je bilo svojevrstan marketing-test za kojega smo izazvali pažnju svih značajnijih medija u zemlji i regiji te šire javnosti i struke. Tijekom mjesec dana svjetskog online glasanja naš projekt je prikupio više od 10.000 glasova, što nas je, uz ocjenu stručnih panela organizatora, preporučilo za ulazak u finale. Sredinom lipnja očekuje nas putovanje u Ameriku na finale koje će se održati u okviru Globalnoga samita poduzetnika GES 2016 (Global Entrepreneurship Summit) na Sveučilištu Stanford. Taj prestižni skup organizira State Department, a otvara ga američki Predsjednik Barak Obama.            

Pobijedi li vaš projekt pa dobijete novac za početak proizvodnje biste li električni traktor proizvodili u Srbiji? Imate li već ideje gdje biste ga proizvodili, odnosno organizirali proizvodnju i tržište?

Naredna faza našega projekta izrada je prototipa električnoga traktora, koji bi i konačno dao takozvani “proof of concept” naše ideje. Sav novac koji nadalje prikupimo, bilo kroz natjecanje ili od zainteresiranih investitora, bi bio zasad korišten u tu svrhu. Za izradu prototipa koristili bismo konstrukciju nekoga postojećeg traktora koji bismo “elektrificirali”, tj. preradili na električni pogon. Uz početno financiranje i naše trenutne kapacitete realno je u godini dana napraviti razvoj na prilagođavanju postojeće konstrukcije odabranoga traktora, testiranje i probni rad.

Tako bismo mogli okupiti tim stručnjaka iz drugih sektora poput mehanizacije,  agrotehnike i tehnologije, čija se stručnost traži u ovome multidisciplinarnom projektu, a potom bismo radili nulti prolaz razvoja elektropogona i sustava upravljanja te tako stekli dragocijeno iskustvo za razvoj prve komercijalne serije. U ovome trenutku ne možemo razvijati cijelo rješenje elektrotraktora jer za takvo nešto trebamo resurse koji su izvan naših vidika. Naš cilj je zasad zadržati fokus na razvoju elektropogona čiji koncept bismo mogli ponuditi već dokazanim proizvođačima traktora i ne samo traktora nego i drugih poljoprivrednih strojeva.

Naša želja je tehnologiju razvijati u Srbiji, a kasnije pokušati i s proizvodnjom. No, to ovisi o puno faktora na koje nemamo utjecaja. Naš koncept elektrotraktora mogao bi zadovoljiti potrebe regularnih poljoprivrednika i posebno onih koji se bave organskom proizvodnjom hrane, ali i naći široku uporabu u gradskim jezgrama, odmorištima, parkovima, šumskim gospodarstvima i svuda gdje je osim ekonomske bitna i ekološka komponenta njegove eksploatacije. Potencijal koji leži u ovome proizvodu od prodaje na globalnom tržištu do razvoja i proizvodnje u nas u lokalu je nemjerljiv, međutim  put njegovog oživljavanja bitće neizvjestan.   

Idvorsky Electric tim

Otkud ljubav prema traktorima i odluka o izradi i razradi ideje i projekta elektrotraktora?

Sva trojica potječemo iz obitelji čiji su se roditelji bavili poljoprivredom  pa je penjanje po traktorima bilo sastavni dio odrastanja svakog od nas. Poslije dječačkih dana Nikola je nastavio razmišljati o tome kako bi mogao unaprijediti traktor za poslove na očevoj farmi jer mu je i profesionalni poziv omogućavao takvo nešto. Dalibor i ja smo brzo prepoznali kako je izgledna prilika koju ne treba propustiti i za koju vrijedi grabiti. Veoma je bitno što svi osjećamo proizvod i vidimo ga iz dosta različitih kuteva.  

Jedini ste iz ove regije koji su se javili na natječaj? Kako ste došli do informacija o njemu i tko vam je u Srbiji dao podršku?

Budući da naš tim već neko vrijeme boravi i posluje u okviru BITF inkubatora u prostorijama Naučno-tehnološkoga parka Zvezdara u Beogradu imamo dobre preduvjete razvijanja uz druge startupe. Mikroklima koja se stvara u takvim zajednicama uz neposrednu blizinu mreže ljudi koji su u startupima ili s njima surađuju pomaže na sve moguće načine fino kanaliziranje svoje ideje i uloženia rada. Tako smo bili na izvoru informacija i kada je bilo u pitanju GIST Tech-I natjecanje. Prepoznali smo da su kriteriji ovog natjecanja idealni za našu priču, a mogućnosti koje se eventualnim prolazom otvaraju veliki zbog dobre reputacije koju ovo natjecanje ima.

Fokus i okviri koje smo imali za kvalifikacija također su pomogli da za kratko vrijeme priču razvijemo do trenutka kada se možemo kvalitetno obratiti investitorima. Kada su kvalifikacijske prijave zatvorene bilo je prijavljeno 1075 projekata iz više od 100 zemalja, a konkurencija je bila oštrija no ikada ranije. Selekcijom stručnih panela 102 ekipe su se našle u polufinalu, nekoliko iz ove regije, ali smo mi smo jedini prošli u finale. Polufinale je podrazumijevalo svjetsko online glasanje tokom mjesec dana, a kada su glasovi i stručne ocjene zbrojeni ostalo je 30 finalista. Izan svih očekivanja naišli smo na masovnu reakciju šire javnosti i medija kada se pročulo o projektu i natjecanju, a oduševljenje našom pojavom su redom dijelili svi, od političara i institucija države do poznatih tvrtki i javnih osoba.

Idvorsky Electric tim

Pripremate li još neke inovacije ili ideje za unapređenje poljoprivrede ili poslovanja u Srbiji?

Naš plan za budućnost je razvoj vučnih i poljoprivrednih električnih vozila na električni pogon. Međutim, to je nešto o čemu zasad samo razmišljamo i planiramo. Osnovna želja ostaje razvoj električnoga traktora i naš fokus je potpuno usmjeren k toj ideji.

Što će biti sa projektom ukoliko ne pobijedite i ne dobijete početni kapital za pokretanje proizvodnje? Imate li već neke moguće ulagače koji bi htjeli otkupiti ideju ili možda financirati vaš projekt?

O odustajanju ni ne pomišljamo. Zaista nam se javio veliki broj zainteresiranih ljudi, mogućih investitora i stručnih suradnika, s kojima kanimo ozbiljno razgovarati i predstaviti se po povratku iz Amerike. Za boravka u Silikonskoj dolini ćemo također tražiti zainteresirane partnere i pokušati iskoristiti svaku priliku koja nam se ukaže. Dotad pokušavamo optimizirati napore za što bolju pripemu prezentacije i poslovni model koji ćemo predlagati mogućim investitorima.

U Hrvatskoj se razvija električni automobili koji radi Mate Rimac? Jeste li možda kontaktirali s njim ili s nekim drugim u vezi sa sličnom projektom u regiji ili razmišljali o ideji da se projekt pokuša regionalno proizvoditi?

Pri vrhu naše TO DO liste stoji kontaktirati i po mogućnosti sresti sa Matom Rimcem, čim prije. Upoznati smo s njegovim razvojnim putem i malo je reći kako smo fascinirani dostignućima koje su on i njegova tvrtka dosad napravili. Zaista izuzetno. Rimac je dokaz da se i u našoj regiji može napraviti iskorak u pravcu tehnologije i proizvodnje  električnih vozila, ali i organizacije jedne moderne tvrtke s tom namjenom i to s takvim uspjehom. Sve to praktično je ostvareno iz nule, ali uz ogromnu strast, entuzijazam i vjeru u to što radite.

Rano je govoriti o bilo kakvoj vrsti suradnje, s obzirom na to što smo mi na početku našega puta, ali bi nam svaka njegova pomoć i savjet mnogo značili. Električni traktor i automobil imaju pogonski različite zahtjeve, ali iskustvo i znanje ugrađeni u tehnologije koje bi električni traktor trebao imati nemjerljivi su s onim što se radi u električnim automobilima. Svaki Rimčev savjet bi nam bio dragocijen, ali recimo, posebice glede njegova iskustva u dizajnu i tehnologiji baterija, koji su ključni dio svakog električnog vozila. Svatko iz regije tko bi imao sluha za bilo koju vrstu suradnje i kooperacije bi imao našu punu pažnju.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje