„Tjedan pčela i oprašivanja“ u Europskom parlamentu

Sve EU pčelare muče isti problemi – preveliki uvoz lažnog meda i krive deklaracije

Agrovijesti
Bee Week u Bruxellesu Fotografija: Agrobiz
Pčelarstvo je sastavni dio europske poljoprivrede i za više od pola milijuna građana Unije predstavlja izvor glavnoga dohotka ili dodatne zarade. Smatram potrebnim ponoviti kako čak 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele, a koje također pomaže u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, kazala je Petir.

Svi pčelari i proizvođači meda iz EU imaju iste ili slične probleme od kojih dominira preveliki uvoz meda, posebice patovorina, koje se potom krivo deklarairaju i plasiraju na tržište te stvaraju ogroman nered i gubitak tržišta za njihove proizvode. Osim ovoga EU pčelare muče i najave nove Zajedničke poljoprivredne politike za iduće programsko razdoblje koja dobiva svoje obrise i najave manjeg proračuna, ali i drugih novina koje mi mogle samo zakomplicirati položaj svih poljoprivrednika.

Jedan je to od zaključaka panel rasprave u EU parlamentu u sklopu Europskog tjedna pčela i oprašivača, na kojem sudjeluje i 12 pčelara iz Hrvatske. Europski tjedan pčela i oprašivača u Europskom parlamentu u Bruxellesu organiziran je u suradnji sedam europarlamentaraca među kojima je i hrvatska zastupnica Marijana Petir, te niza organizacija poljoprivrednika na EU razini.

Bee Week u Bruxellesu

Petir je na panelu o dijelnju iskustava i najbolje prakse za pčele u poljoprivrednom sektoru bila uvodničar, te je istaknula kako je početkom ove godine, a nakon gotovo šestomjesečne pripreme, Europski parlament donio je Rezoluciju o „Mogućnostima i izazovima za pčelarski sektor EU-a“ zastupnika iz redova EPP-a Norberta Erdősa.

Izvješće među ostalim naglašava kako je pčelarstvo sastavni dio europske poljoprivrede i za više od pola milijuna građana Unije predstavlja izvor glavnoga dohotka ili dodatne zarade. Smatram potrebnim ponoviti kako čak 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele, a koje također pomaže u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, kazala je Petir.

Dodala je kako su preporuke ovoga izvješća također su bile i predmetom mnogih amandmana na Izvješće zastupnika EPP-a Herberta Dorfmanna o „Budućnosti hrane i poljoprivrede“ koje je usvojeno krajem svibnja ove godine, a u kojem su sadržani prijedlozi Europskog parlamenta za reformu Zajedničke poljoprivredne politike. Izvješće je također vrlo jasno progovorilo o potrebi usmjerenijih potpora za pčelarstvo u II stupu ZPP-a, ali i potrebu uvođenja izravne potpore za pčelarstvo u I stupu.

Osobno se zalažem za uvođenje izravne potpore po pčelinjoj zajednici i zabrinuta sam zbog prijedloga Komisije da o načinu potpora za pčelare odlučuju države članice unutar svojih Strateških planova u okviru ZPP-a jer još uvijek nije jasno hoće li to biti obvezno za države članice ili ne pa nam u tom dijelu s Komisijom predstoji detaljan razgovor, istaknula je Petir.

Naime, Komisija predlaže da u okviru spomenutih sektorskih intervencija države članice u svojim strateškim planovima mogu odabrati jednu ili više intervencija u sektoru pčelarstva vezane uz ciljeve novog ZPP-a.

Pčele, med, pčelarstvo

Mjere mogu uključivati: tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, djelovanje za suzbijanje štetnika u košnicama i bolesti pčela, posebno varooze, djelovanje za racionalizaciju selećeg pčelarstva, djelovanje za potporu laboratorijâ za analizu pčelarskih proizvoda, obnovu košnica u Uniji, suradnju sa specijaliziranim tijelima za provedbu programâ istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te djelovanje u poboljšanju kvalitete proizvoda.

Potrebno je spomenuti i to da se iznosi za sektorske intervencije u pčelarstvu neće smanjivati kao što je to slučaj s recimo onima za vino. Također, neće se dirati niti omotnice za zdrave obroke u školama, a tu smo već na zahtjev Europskog parlamenta otvorili mogućnost proširenja sheme na med i druge lokalne proizvode, istaknula je.

Znamo da su pčele kao oprašivači nezamjenjive u poljoprivredi. Znamo da pčele daju također niz komercijalnih proizvoda koji doprinose prihodu u ruralnim prostorima. Poznavanje pčela omogućuje nam i mnogobrojne druge koristi. Tako su primjerice u Hrvatskoj još 2015. godine demonstrirane mogućnosti korištenja pčela u prepoznavanju minski sumnjivih površina, zaključila je Petir u uvodnom izlaganju.

Med

 

Ovogodišnja tema Tjedna pčela i oprašivanja nosi naziv: Koliko je poljoprivredna zajednica mobilizirana u zaštiti pčela? Svjesni tijesne povezanosti poljoprivrede i sektora pčelarstva upravo sinergijsko djelovanje može doprinijeti ostvarivanju ciljeva ZPP-a i poboljšanju položaja sektora pčelarstva, ali i očuvanja pčela i drugih oprašivača, naglašeno je na drugom danu konferencije.

Iskustva iz Finske pokazuju kako se pčele mogu koristiti za ciljanu borbu protiv gljivičnih bolesti određenog bilja. Predavači iz Francuske prezentirali su praktična iskustva i mogućnosti poboljšanja uvjeta za pčelinje zajednice u ekološkoj proizvodnji te mogućnost praćenja bio-indikatora na poljoprivrednom prostoru s ciljem ostvarivanja ravnoteže, dok je predavač iz iz Austrije upoznao sudionike s novim tehnikama i lijekovima koji pomažu pčelarima u suočavanju sa zdravstvenim problemima njihovih pčela.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje