Afrička svinjska kuga u susjedstvu

Sve hrvatske institucije provode preventivne mjere za slučaju pojave afričke svinjske kuge

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Aktivno smo uključeni u sva pitanja o ASK kako u EU tako i na nacionalnoj razini te je veterinarska služba pripremljena za provedbu mjera u slučaju pojave ASK. I dalje ćemo provoditi aktivnosti podizanja svijesti o ASK kod svih izravno uključenih veterinara, lovaca i posjednika svinja ali i šire javnosti kako bi se upoznali sa rizicima ASK, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako u susjednoj Srbiji do sada nije registriran nijedan slučaj afričke svinjske kuge, postoji realna opasnost da se ova bolest proširi iz susjedne Mađarske i Rumunjske gdje se zaraza proteklih mjeseci raširila. Kako ističu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije, situacija u Rumunjskoj je pogoršana posljednjih mjeseci, kada je zabilježen veliki broj žarišta i slučajeva afričke svinjske kuge na istoku ove zemlje, što je dovelo do proširenja zaraženog i ugroženog područja prema Srbiji.

- Imajući u vidu izuzetnu otpornost uzročnika i dalje širenje ove bolesti u zaraženim područjima, kao i prenošenje na neinficirane regije, realnost je koje moramo biti svjesni - ističu u Upravi za veterinu srpskog ministarstva. 

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, na naš upit, vezano za informacije o tome da se bolest širi prema Hrvatskoj, odgovaraju kako prema dostupnim službenim informacijama, afrička svinjska kuga (ASK) nije zabilježena u Rumunjskoj u blizini granice s Republikom Srbijom. Ističu kako je ASK na području Mađarske i Češke prijavljena samo u divljih svinja i trenutno se nije proširila izvan zaraženog područja zbog provedbe vrlo strogih rigoroznih mjera na zaraženom i rizičnom području.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede prati širenje afričke svinjske kuge (ASK) na području Europske unije (EU) te aktivno sudjeluje u svim aktivnostima koje provodi Europska komisija (EK) kako bi se posljedice širenja ASK svele na najmanju moguću mjeru, kažu u Ministarstvu.

 Hrvatska kao država članica primjenjuje odredbe Provedbene odluke 2014/709/EU kojom EK, ovisno o proširenosti ASK, određuje tzv. mjere regionalizacije čime se područje zaraženo ili rizično od ASK stavlja pod ograničenje prometa živih svinja, mesa svinja i proizvoda od takvog mesa. Potrebno je naglasiti da se ASK širi na području EU puno dalje i brže zbog ljudskog faktora, a ne zbog prirodno uvjetovane migracije divljih svinja. Kao najvjerojatniji uzrok pojave ASK na području Češke i Mađarske je zaraženo svinjsko meso (proizvodi od svinjskog mesa – salama, kobasica), objašnjavaju.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu kako je zadnje izbijanje ASK bilo na području regije Galați u Rumunjskoj koja se nalazi u blizini granice s Moldavijom, dok su ostala zaražena područja na granici sa Mađarskom i Ukrajinom. ASK se širi na području Rumunjske uglavnom u nekomercijalnim uzgojima s vrlo lošim biosigurnosnim mjerama, iako su zabilježena i izbijanja na nekoliko većih farmi.

Prema podacima iz ADNS-a, sustava za prijavu bolesti EU, do 12. kolovoza 2018. u Rumunjskoj je prijavljeno 675 izbijanja ASK u domaćih svinja i 21 u divljih svinja. ASK na području Mađarske i Češke prijavljena je samo u divljih svinja i trenutno se nije proširila izvan zaraženog područja zbog provedbe vrlo strogih rigoroznih mjera na zaraženom i rizičnom području.

Zbog pojačanog rizika od ASK, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane je poduzela cijeli niz mjera i aktivnosti, prvenstveno na podizanju svijesti o ASK. Tako je u kolovozu 2017. godine ažurirana informacija o ASK – Klinička i patoanatomska slika bolesti na njihovim internet stranicama, a početkom svibnja 2018. održan je interni sastanak o ASK s predstavnicima Uprave nadležne za lovstvo na kojem su donijeti zaključci o daljnjim zajedničkim aktivnostima. Nekoliko dana kasnije ažuriran je Nacionalni krizni plan za ASK te su od Carinske uprave RH i Ravnateljstva policije zatražene pojačane kontrole u unutarnjem prometu i prilikom ulaska u zemlju provedbom kontrole pošiljaka živih životinja i osobnih pošiljaka te mogućeg ilegalnog unosa ili prometa mesa ili proizvoda od mesa

Među ostalim svim veterinarskim inspektorima dostavljen je dopis kojim se traži provedba nadzora u odnosu na provedbu mjera biosigurnosti i nadziranja ASK te ažuriranje lokalnih kriznih planova, a održane su i edukacije za ovlaštene veterinare i veterinarske inspektore o ASK. 

U Narodnim novinama broj 47/18, objavljena je Naredba o izmjenama i dopunama Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2018. godini kojom se broj uzoraka predviđen za aktivno nadziranje populacije divljih svinja povećao sa 5 na 15 posto uzoraka dostavljenih u okviru Programa nadziranja klasične svinjske kuge u divljih svinja u sezoni 2018/2019 te je dodatno naglašena obaveza dostave svake divlje svinje, oboljele, nađene uginule ili stradale u prometu na pretraživanje na ASK, kažu u Ministarstvu. Od mjera koje su provedene ističu i to da je nacrt Programa nadziranja ASK u 2019. godini dostavljen EK u svrhu odobravanja i sufinanciranja kojim je predviđena provedba pasivnog nadziranja ASK na području cijele RH te aktivnog nadziranja ovisno o riziku, a sukladno smjernicama EK. 

Sredinom godine osnovano je i Stručno tijelo za ASK sastavljeno od stručnjaka iz različitih područja s ciljem osiguravanja stručne pomoći nadležnom tijelu, sukladno Nacionalnom kriznom planu za ASK, a sastanak Stručnog tijela održan je 29. lipnja 2018. temeljem čega će se provesti brza inicijalna procjena rizika od širenja ASK na područje RH, izraditi informativni materijali za lovce i posjednike svinja te donijeti plan preventivnih mjera za sprječavanje unosa ASK u RH. Sljedeći sastanak Stručnog tijela ASK predviđen je za 29. kolovoza 2018.

Isto tako, Hrvatski veterinarski institut redovno provodi dijagnostičke pretrage na ASK u uzorcima domaćih i divljih svinja te su sve do sada provedene pretrage negativne. Iz svega navedenoga jasno proizlazi da smo aktivno uključeni u sva pitanja o ASK kako u EU tako i na nacionalnoj razini te je veterinarska služba pripremljena za provedbu mjera u slučaju pojave ASK. I dalje ćemo provoditi aktivnosti podizanja svijesti o ASK kod svih izravno uključenih veterinara, lovaca i posjednika svinja ali i šire javnosti kako bi se upoznali sa rizicima ASK, kažu u Ministarstvu poljoprivrede. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje