ULAGANJA IZ EUROPSKIH FONDOVA

Sve je više mini uljara koje proizvode specijalna ulja

Agrovijesti
Uljara Mikulilć Fotografija: Uljara Mikulić
Uspjeh mini uljara ovisi najviše o kvaliteti proizvoda, kaže Zdenka Šalić

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju sredinom travnja potpisala je nova 22 ugovora za ulaganja u objekte za proizvodnju ulja, kada je dodijeljena potpora od ukupno 26,7 milijuna kuna za projekte, čija ukupna vrijednost iznosi 56,2 milijuna kuna.

Ovi ugovori odnose se na treći natječaj mjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja RH, točnije na Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, a veliku novost predstavlja činjenica da je ovaj natječaj bio isključivo namijenjen za objekte koji u ulje prerađuju masline, tikve uljarice, voće i orašaste plodove, piše Glas Slavonije.

Iznos potpore po pojedinom projektu kreće se od stotinjak tisuća kuna, sve do dva milijuna kuna, a očekivano prevladavaju proizvođači maslina iz primorske Hrvatske, od kojih čak trećina dolazi iz Istarske županije.

No među pet projekata iz kontinentalne Hrvatske pronašla su se i dva proizvođača iz Osječko-baranjske županije: Agro-tok d.o.o. iz Širokog Polja, kojemu će ova potpora pomoći u gradnji pogona za proizvodnju lješnjakova ulja, te Pannonian Grain d.o.o., etablirana mini uljara smještena u osječkom Poduzetničkom inkubatoru BIOS, koja želi unaprijediti pogon za proizvodnju hladno prešanog ulja.
 

Predan rad

Stoga nam je u povodu potpisivanja ugovora iz Programa ruralnog razvoja Zdenka Šalić, osnivačica i direktorica osječkog Pannonian Graina, otkrila kako uopće izgleda tržište ulja u RH i koliko je bilo teško doći do razine na kojoj danas posluje njezina mini uljara.

- Ovo je drugi put da je Agencija za plaćanje u poljoprivredi prepoznala naš predan rad pa sam sigurna da ćemo realizacijom ovog projekta, čija ukupna vrijednost iznosi nešto više od dva milijuna kuna, s pomoću novih strojeva i količinski moći odgovoriti tržištima izvan naših granica te podići proizvodnju na još višu razinu - otkriva Šalić, ponosna što je Pannonian Grain na ovom natječaju svrstan uz bok velikim proizvođačima maslinova ulja. Naime, iako je osnovan 2015. godine, Pannonian Grain je prije dvije godine kupnjom jedne preše znatno povećao proizvodne kapacitete, pa na godišnjoj razini proizvede oko 60.000 litara ulja, a dok su se u BIOS-u na početku obrađivale "standardne" sirovine poput konoplje, lješnjaka i suncokreta, danas se u ponudi njihovih hladno prešanih ekoulja mogu pronaći i proizvodi od oraha, badema, sezama, lana, buča i koštica od grožđa. Upravo je na ulje od koštica grožđa ova mini uljara posebno ponosna jer je razvila odličnu suradnju s iločkim vinarima koji su prepoznali veliki potencijal koji krije komina.
 

Tržište ulja

- Ipak, može se zaključiti da je konoplja tržištu i dalje najzanimljivija, a sigurna sam da će tako ostati i u budućnosti jer su izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga otvorile nove mogućnosti i u proizvodnji ulja. Međutim, i ostale vrste ulja polako pronalaze svoje mjesto pod suncem jer su se građani u posljednje vrijeme osvijestili o konzumaciji zdravih i kvalitetnih namirnica s provjerenim podrijetlom - rekao je Šalić, podsjećajući da se proizvodi Pannonian Graina danas prodaju u specijaliziranim trgovinama diljem RH, a dok se dio i izvozi, najmanji se dio prodaje ostvaruje upravo u Slavoniji i Baranji.

- Kada govorimo o mini uljarama, smatram da će za njih na tržištu uvijek biti mjesta, jer njihov uspjeh prije svega ovisi o kvaliteti, a ne o kvantiteti - bar bi tako trebalo biti. U Hrvatskoj imamo veliki potencijal za uzgojem visokokvalitetne sirovine, a samim time i za proizvodnju visokokvalitetnih ulja, ali se svejedno često na policama trgovina mogu pronaći proizvodi kojima ne možemo sa sigurnošću odrediti podrijetlo, a kamoli kvalitetu - napominje direktorica Pannonian Graina, ističući da uljarstvo u Slavoniji, bar u kontekstu hladno prešanih ulja, gotovo i da ne postoji, jer pokraj nekolicine proizvođača, prehrambene navike građana ne podržavaju takve proizvode.

Šalić stoga zaključuje kako domaće uljarstvo uvelike počiva na Istarskoj županiji, koja njeguje izvrsne odnose s domaćim proizvođačima, dok su i uljari u Međimurju svoju proizvodnju posljednjih godina podignuli na zavidnu razinu toplo prešanim bučinim uljem. Konkurencije na domaćem tržištu stoga itekako ima, ali osječka poduzetnica otkriva kako ju, prije stvarnih proizvođača, generalno čine razni nakupci. 
 

Suradnja s poljoprivrednicima

Zdenka Šalić naglašava kako je Pannonian Grain prvenstveno obiteljska tvrtka pa im trenutačno radne snage ne nedostaje, ali će nakon modernizacije i širenja postrojenja zasigurno zapošljavati još radnika. No to ih ne sprječava da od samih početaka surađuju i s domaćim i sa stranim poljoprivrednicima, koji im povjeravaju svoj uzgoj na preradu u ekocertificiranom pogonu u BIOS-u. - Mi ne proizvodimo samo ulja, nego nudimo i bezglutenska brašna i proteine koji se dobivaju kao nusproizvod nakon prešanja. U tom je kontekstu važno spomenuti i naš projekt “Snack Take a Break - Power Cookies”, odnosno keks koji proizvodimo iz treće faze prešanja, od taloga koji ostane od sirovine. Upravo je taj “zero-waste” projekt zavrijedio zlatnu medalju na 43. Hrvatskom sajmu inovacija, kaže Zdenka Šalić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje