BLAGDANSKO VRIJEME

Sve što ste ikada željeli znati o siru

Agrovijesti
Plata sira Fotografija: Duško Jaramaz/PIXSELL
Osim ako ne postoji vosak ili papir na kori, Bivins kaže da se ne morate brinuti o bolestima na njoj. Ne samo da je kora siguran za konzumaciju već će vam omogućiti da bolje razumijete sir koji jedete.

Tom Bivins, izvršni direktor Vermontskog vijeća za sir uoči blagdana ˝uči ljude o siru˝,kako ga odabrati, koji dio je jestiv i kako složiti najbolji platu sira za blagdane koji su pred nama. Kako tvrdi,za početak trebate duboko udahnuti, suočiti se sa strahovima i jesti koru od sira iako je upravo to dio sira koji nas većina baci.

Osim ako ne postoji vosak ili papir na kori, Bivins kaže da se ne morate brinuti o bolestima na njoj. Ne samo da je kora siguran za konzumaciju već će vam omogućiti da bolje razumijete sir koji jedete.

Postoje četiri vrste kora na siru, prvi tip je naravno ne-jestiva sorta, izrađena od voska ili papira. Svaka druga vrsta je sigurna za jelo. Drugi tip je ˝procvjetala kora˝, koju ćete naći na sirevima poput brie ili camemberta, a obično je "snježno bijele boje". Taj tip kore karakterizira okus ˝drveta i gljiva˝.

Plata sira
Treći tip je ˝oprana kora˝, koja obično ima ljepljivu teksturu i crvenkasto-narančastu boju, a najčešće se pojavljuje na onome što ljudi zovu "smrdljivim" sirevima te je stvorena zahvaljujući bakterijama i odležavanju sira u salamuri. Za kraj tu je i prirodna kora, tip koji je prirodno dio sira koji se stvara tijekom procesa starenja, a obično se nalazi na sirevuma cheddar i parmezan. Prirodna kora često ima gorak okus, ali tijekom procesa starenja upravo ta gorčina kore utječe na cjelokupni okus gotovog proizvoda, a siru daje siru drvenast, okus dima ili pak mesnat okus.

"Otkrio sam da se ljudi koji se bore s tim smrdljivim sireima totalno oduševe kad ih kušaju", otkriva Bivins.

On ohrabruje ljude da u ovo doba godine budu avanturisti kad je u pitanju odabir sira. "Mi izbjegavamo uživanje tijekom cijele godine i jedini pravi put je da za blagdane uživamo ​​u bogatom i intenzivnom okusu sira", poručuje Bivins.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje