Zdrava promjena

Švedska dopušta prehrambenim tvrtkama korištenje prehrambenih savjeta na deklaracijama

Agrovijesti
Zdrava prehrana Fotografija: Thinkstock
Prehrambene tvrtka sada mogu dodati nacionalne prehrambene smjernice na svoja pakiranja proizvoda i promotivne materijale, u cilju poticanja zdrave prehrane, odlučila je Livsmedelsverket, Švedska nacionalna agencija za hranu (NFA)

NFA nutricionistica Åsa Brugård Konde kaže da primjeri mogu uključivati „Jedite puno voća, povrća i bobica!“, „Prebacite se na cjelovite žitarice!“, ili „Odaberite povrće bogato vlaknima, kao što su korjenasto povrće, kupus i cvjetača!“.

Nova pravila, objavljena prošli tjedan, su efektivna odmah  i najviše će utjecati na prehrambene proizvode koji već nose Keyhole logo – švedsku shemu zdrave prehrane. Keyhole proizvode mogu automatski dodati smjernice ukoliko žele jer se već pridržavaju nacionalnih prehrambenih smjernica, no i ostali proizvodi ispunjavaju uvjete. Autorizacija proizvoda koji nemaju Keyhole oznaku raditi će se pojedinačno.

NFA dijetetičarka Anette Jansson kaže da je cilj povećanje osviještenosti o tome što su to dobre prehrambene navike i pomoć ljudima da naprave zdrav izbor. „Ovo će biti način za širenje savjeta o ishrani prema mnogo više osoba od onih do kojih dolazimo sada“, kaže ona.

Zabrana obmanjivanja

Međutim, moraju se poštivati određeni uvjeti. Dodavanje prehrambenih smjernica ne smije obmanjivati potrošače o zdravstvenim prednostima proizvoda niti može utjecati da je proizvodi individualno odobren od strane NFA. „Želimo i moramo biti potpuno neovisni od prehrambenih tvrtki“, kaže Brugård Konde za FoodNavigator.

Savjet za ishranu mora također biti točno izražen kako bi se izbjeglo mijenjanje značenja. Primjer obmanjujućeg dodatka bio bi da na žitaricama za doručak od cjelovitih žita, ali i s dodatkom šećera imaju natpis na pakiranju „NFA prehrambeni savjet: „Prebacite se na cjelovite žitarice!“. „To je ispravno za korisnost proizvoda u terminima cjelovitih žitarica, ali proizvod u svojem sastavu nije koristan jer ima veliku razinu šećera. Savjet za ishranu na cjelovitim žitaricama tada bi vodio do rizika od obmane potrošača“, stoji u švedskim smjernicama.  Slično navedenom, na jogurt koji je obogaćen s malom količinom bobica ne mogu se staviti NFA savjeti o važnosti jedena voća i bobica zbog premale količine voća u finalnom proizvodu.  

Trgovačke grupe Švedska prehrambena federacija i Švedska trgovinska federacija pripremaju smjernice za svoje članove o tome kako provesti promjene.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje