Šumarstvo

Švedsko sveučilište razvija automatizirani staklenik

Agrovijesti
Švedsko sveučilište razvija automatizirani staklenik Fotografija: Dalarna University
Novi koncept, razvijen na Sveučilištu Dalarna, ima za cilj doprinijeti održivom razvoju po pitanju pošumljavanja

Šume dobivaju sve više na značaju iz jednostavnog razloga obnovljivih resursa koji se mogu koristiti u zamjenu za proizvode na bazi ulja. Povećanje rasta šuma rezultirati će većim unosom ugljičnog dioksida, koji se zauzvrat bori sa globalnim zatupljivanjem. Projekt Zephyr, koji je završen u listopadu 2015. godine, već je zadobio veliko zanimanje u svijetu.

Projekt je trajao tri godine u suradnji s 14 institucija u 10 zemalja. Rezultirao je prijenosnim, energetski učinkovitim i kompletno automatiziranim staklenikom za uzgoj stabala. Stari, tradicionalni staklenici zahtijevaju veliku količinu energije i zauzimaju velike prostore: u Švedskoj, npr., uzgoj biljaka počinje u ožujku kada je još hladno i mračno. Projekt Zephyr pomogao je razviti način uzgoja stabala i ostalih biljaka na efektivan način koji će imati veliki značaj budućim generacijama.

Zephyr je energetski učinkovit i ekološki prihvatljiv jer koristi solarne panele na krovu i led svjetla. Ako se pravilno koriste, rezultiraju minimiziranjem toplinskog otpada. Prototip je nedavno predstavljen na World Expo-u u Milanu, i privukao je veliki interes. Sa svojim solarnim panelima, ovaj je staklenih samoodrživ po pitanju korištenja struje, pa samo ta činjenica već otvara mogućnosti za uzgoj u područjima koja nisu pogodna za takve svrhe. Sljedeći korak je podnošenje zahtjeva za financiranje kako bi se nastavio rad na ovom području.

„Želimo uzgajati biljke visoke kvalitete, imajući na umu za što će biti korištene“, objašnjava Marco Hernandez Velasco sa Sveučilišta. „Potrebna je različita razina kvalitete ovisno o tome da li će drvo biti korišteno za izgradnju ili za papirnu industriju. Cilj nam je istražiti tijekom uzgojnog procesa da li možemo biljci dati potrebne uvjete za rast kako bi u konačnici nastao najbolji tip drveta. Kako bi to postigli, potrebna nam je široka baza znanja iz područja energije, šumarstva i graditeljstva, a sve to imamo na Sveučilištu Dalarna.“

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje